Vesti
Politika
Vučić: Hvala Grčkoj na poštovanju našeg teritorijalnog integriteta
28.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vučić: Hvala Grčkoj na poštovanju našeg teritorijalnog integriteta
Rekordna trgovinska razmena sa Grčkom.- U Beogradu i Atini da organizujemo izložbu o Hilandaru.- Sakelaropulu: Evropska perspektiva Zapadni Balkan je strateški prioritet naše zemlje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.
On je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi."Hvala predsednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom", rekao je Vučić.
Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu.
"Verujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji", rekao je on.On je istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju.
"Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje", naglasio je on, preneo je Tanjug.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmene od 788, 5 miliona evra.
„Verujem da ćemo ove godine biti na milijardu evra, a to je samo razmena roba i usluga je na 1,446 milijardi evra i verujemo da u tome postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turista u Grčkoj", rekao je danas Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.
Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na godišnje odmore i to ne samo na sever, već značajan deo ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva, prenosi Tanjug.On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.
"U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod. Da izložba bude prvo u Beogradu i onda u Grčkoj i da te svetinje onda vratimo u Hilandar", rekao je Vučić na zajednickoj konferenciji za novinare sa grčkom predsednicom Katerino Sakelaropulu.
On je dodao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.
"On je pre odaska u Vatikan i Trst posetio Svetu goru i tada je vratio dugove manastira Hilandar prema Bugarima i spasao Hilandar da ostane u srpskim rukama na Svetoj gori, na grčkoj zemlji", podsetio je Vučić dodajući da su Srbi onda pokazali najmanju dozu zahvalnosti i napravili prevrat.
Podsetio je i da se dogodine obeležava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, 1879. godine, prenosi Tanjug.
"To sve govori o našoj tradiciji i našim najbližim odnosima", zaključio je Vučić.Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke, poručila je danas predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.
"Kao što sam istakla predsedniku Vučiću na tet-a-tet sastanku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet naše zemlje", rekla je Sakelaropulu na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koja bi, u današnjem geopolitičkom kontekstu, bila dodatna vrednost koja bi pomogla Zapadnom Balkanu u odnosu na položaj prema EU.
Ona je naglasila da Atina smatra da je Zapadni Balkan deo Evrope.
"Proširenje, uz priključivanje Zapadnog Balkana EU, obezbediće mir i bezbednost ovom području i sprečiće kretanje odnosno uticaj trećih strana koje imaju želju da intervenišu na ovom području. Mi imamo višestruku korist kako u odnosu na te zemlje koje se nalaze na području Zapadnog Balkana, tako i vezano za budućnost EU", poručila je grčka predsednica.