Vesti
Društvo i ekonomija
Šta kaže procena vrednosti – koliko vredi EPS?
05.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Šta kaže procena vrednosti – koliko vredi EPS?
Da bi se Elektroprivreda Srbije transformila iz javnog u akcionarsko preduzeće preduslov je bio procena vrednosti kompanije.
Kako se navodi u statutu koji je usvojio Nadzorni odbor EPS-a u koji je Danas imao uvid, kapital EPS-a je procenjen na 365.105.093.978 dinara ili oko 3,1 milijarda evra.
Akcionarski kapital „novog“ EPS-a će iznositi 365,1 milijardu dinara i činiće ga 36.510.509 akcija nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.Vlasnik svih 100 odsto akcija je Republika Srbija.
Inače, knjigovodstvena vrednost ne mora da bude, a često i nije jednaka tržišnoj vrednosti kompanije. Ukoliko kompanija posluje dobro, ima visoke prihode i kvalitetno upravljanje, vrednost akcije, pa samim tim i kompanije može biti veća. U suprotnom, tržišna vrednost akcije može biti manja od knjigovodstvene.
Na smanjenje vrednosti EPS-a u odnosu na neke ranije procene uticalo je i to što je početkom prošle godine iz njega izdvojena EPS distribucija zajedno sa svom imovinom.Prema novom Statutu EPS-a, ovo preduzeće treba da postane akcionarsko društvo. Ipak, po pitanju nameravane transformacije postoje brojne nejasnoće i problemi, na koje ukazuju sindikati ali i stručna javnost.