Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo životne sredine želi da proširi područja pod zaštitom države na 9 odsto
06.04.2023. 20:00
Izvor: RTV
Ministarstvo životne sredine želi da proširi područja pod zaštitom države na 9 odsto
Beograd - Cilj Ministarstva i Vlade Srbije je da prošire područja pod zaštitom države na devet odsto, izjavila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov.
Na jučerašnjoj promociji magazina Balkan travel - Nacionalni parkovi Srbije održanoj u Beogradu, Pavkov je naglasila da je očuvanje nacionalnih parkova važno ne samo zbog turizma, već i zbog održivog razvoja i zaštite ugroženih vrsta.
"Naša država može da se pohvali izuzetnim lepotama i cilj nam je da ih očuvamo. Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države i cilj nam je da ta područja proširimo na devet odsto", istakla je Pavkov.
Prema njenim rečima, naši potomci će nam biti zahvalni ako spasimo nestanak vukova, orlova ili drugih zaštićenih vrsta. "Mi nemamo pravo da našim potomcima uskratimo uživanje u Sopotnici ili Pešteru", istakla je ona.
Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije već intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države, a Pavkov je izrazila zadovoljstvo što se u magazinu Balkan travel govori o lepotama svih pet nacionalnih parkova Fruška gora, Tara, Đerdap, Kopaonik i Šar planina, kao i o dva buduća koja su odlukom Vlade Republike Srbije trenutno u procesu zaštite Stara planina i Kučaj-Beljanica.
Ona je podsetila da je moderni vid zaštite parkova počeo sredinom 19. veka, a sad je taj proces značajno evoluirao. Iz Zakona o nacionalnim parkovima iz 2015. oni predstavljaju integralne delove održivog razvoja, zaključila je Pavkov, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva.