Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarka poljoprivrede: Raspisan javni poziv za prijavu za subvencije po hektaru
07.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Ministarka poljoprivrede: Raspisan javni poziv za prijavu za subvencije po hektaru
Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je u Čačku da je danas raspisan javni poziv za podnošenje zahteva za subvencije poljoprivrednicima po hektaru, koji će trajati do 31. maja.
Ona je novinarima rekla da u okviru tih subvencija poljoprivrednici, koji imaju registrovano gazdinstvo, mogu dobiti 6.000 dinara po hektaru obradivog zemljišta i 3.000 dinara regresa za gorivo.
„To je jedna od najobimnijih subvencija koja pokriva najveći broj gazdinstava“, rekla je Tanasković i dodala da je u Srbiji registrovano 236.000 poljoprivrednih gazdinstava.
Na pitanje da prokomentariše protest proizvodjača mleka koji je juče održan u Ravnom Gaju i njihove zahteve, Tanasković je rekla da je „čula da su oni izneli zahtev da vide predsednika“.
„Koliko sam ja videla oni su izneli zahtev da vide predsednika (Srbije Aleksandra Vučića). Šta ja tu mogu da kažem“, rekla je Tanasković.
Ona je dodala da su dan pre protesta predstavnici proizvodjača mleka bili sa njom na sastanku koji je trajao četiri sata.
„Na tom sastanku je bio i predsednik Udruženja stočara Miloš Strajković sa još dva poljoprivrednika. Oni su sa tog sastanka izašli zadovoljni sa onim što smo pričali o konkretnim stvarima. To nisu bila nikakva obećanja, sve može i sve će biti, ja uvek jasno kažem šta se može, šta se ne može“, rekla je Tanasković.
Ona je dodala da je Vlada Srbije usvojila strategiju za poljoprivredu.
„Planovi su jasni, javni pozivi su krenuli, jasni su prioriteti države. Mi idemo u povećanje stočnog fonda, to govore i subvencije koje smo opredelili za kupovinu novih steonih junica gde finansiramo sa 170.000 dinara, za ostavljanje ženskog teleta sa 200.00 dinara u dve godine“, rekla je Tanasković.
Ona je dodala da su povećane subvencije za litar mleka sa 10 na 15 dinara, kao i da su povećane subvencije po grlu (goveda).
Na pitanje da prokomentariše nezadovoljstvo malinara kojima mali hladnjačari još nisu isplatili prošlogodišnji rod, ministarka je rekla da država može da im pomogne tako da im se odloži otplata dugova i da im je Narodna banka Srbije odobrila moratorijum na postojeće kredite na godinu dana.
„Ja razmem situaciju proizvodjača malina. Realan problem je cena maline koja je pala u Evropi u ovom trenutku. Na prošlogodišnjem otkupu svi moraju da izgube, ako cena maline ostane ovakva i država može da pomogne samo u odlaganju otplate tih dugova“, rekla je Tanasković.
Ministarka poljoprivrede je danas u Čačku posetila čačansku kompaniju Moka koja se bavi proizvodnjom smrznutih peciva i preradom kafe, Institut za voćarstvo i kanal za navodnjavanje Parmenac-Katrga-Ljubić kej.