Vesti
Politika
Šta približava a šta narušava srpsko-američke odnose?
10.04.2023. 20:00
Izvor: RTV
Šta približava a šta narušava srpsko-američke odnose?
Beograd - Amerika i Srbija sarađuju sve više i bliže i u protekle tri decenije pokušavamo da prevaziđemo sliku iz devedesetih godina. Imamo jako dobru saradnju u IT sektoru i u tom smislu Amerika je naš prvi ekonomski partner u sferi informacionih tehnologija, rekao je za RTV ambasador Srbije u Americi Marko Đurić. Bez obzira na različit stav o Kosovu imamo dosta tema koje možemo razvijati i na čemu se može sarađivati.
Komentarišući odnose između Rusije i Ukrajine Đurić je rekao da Srbija vodi uravnoteženu i samostalnu spoljnu politiku rukovodeći se isključivo sopstvenim nacionalnim interesima.
Taj rat, dodao je, utiče na bezbednost regiona i Srbija je učinila ono što je do nje tako da takav izbalansiran pristup doprinosi ukupnom mozaiku srpsko američkih odnosa.
Govoreći o energetskoj situaciji u Srbiji i naporima EU i Amerike da raskinemo sve energetske odnose sa Rusijom,Đurić je ocenio da je u Srbiji sve više fabrika i radnika, da raste potrošnja energenata i da je naš stav da ne takav da ne želimo da se energetska kriza slomi na našim leđima.
Govoreći o Elektroprivredi Srbije, Đurić je rekao da analize i planovi u energetici govore da se mi rukovodimo domaćinskim principom te da kupujemo najjeftinije i najbolje energente.Imamo najjeftiniju struju što u ovakvim okolnostima nije mali uspeh zaključio je.
Odgovarajući na pitanje kako unaprediti odnose sa Amerikom ukoliko ne priznajemo Kosovo, ne uvodimo sankcije Rusiji i nedistanciramo se od Kine, Đurić je istakao da bez obzira na te nesuglasice imamo zajedničkih interesa pre sve u regionalnoj stabilnosti. Integracionim procesima poput Otvorenog Balkana.
Naša dijaspora u Americi je ekonomski ideološki i kulturno raslojena i poslednji susreti poput konferencije naših iseljenika pokazuje da se stvaraju novi odnosi , novi pogled na Srbiju te da se prema nekim podacima, sve više ljudi vraća u otadžbinu.
"U Americi ja se zalažemo da se Kurtiju uvedu sankcije jer on predstavlja pretnju ne samo u regionu već je prepreka i američkim interesima. Pomoć Prištini nije više blanko ček", istakao je ambasador Đurić.