Vesti
Politika
Ambasada SAD: Odnosi sa Srbijom sve bolji i jači
13.04.2023. 20:00
Izvor: Blic
Ambasada SAD: Odnosi sa Srbijom sve bolji i jači
Nakon što je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio da je Amerika postala partner broj 1 Srbiji kada je reč o uslugama, da se svakodnevno bori da u SAD promeni lošu sliku o Srbiji, i da bez SAD Srbija ne može na najbolji način da zaštiti svoje interese, Ambasada SAD u Beogradu objavila je na Tviteru da je ambasador Đurić u pravu i da su odnosi dve zemlje svakim danom sve bolji i jači.
- Ambasador Marko Đurić je u pravu. Vremena se menjaju pa tako i odnosi, kao naši sa Srbijom koji su svakim danom sve bolji i jači. Prošlost je prošlost, a naš fokus je na budućnosti - poručila je Ambasada SAD, uz deo Đurićeve izjave.Đurić je za Juronjuz rekao da se bori svakog dana da promeni lošu sliku Srbije u SAD.
- Mi smo ti koji se borimo za pozitivnu pažnju, koji se borimo da svakoga dana promenimo jako lošu sliku iz 1990-tih godina, koja je nezasluženo, na našim greškama formirana. A, svakako može da se promeni - rekao je Đurić.
Naveo je da je Amerika postala broj 1 partner Srbije kada je reč o uslugama, oblasti u kojoj zapošljava više od 36.000 ljudi u Srbiji.
- Ta brojka i vrednost te razmene će stalno rasti i doprinosi našem BDP-u. Daleko da se naša relacija tiče samo ekonomije. SAD je zemlja koja oblikuje globalne tokove ekonomije, politike bezbednosti i svega drugog, kako u našem regionu, tako i globalno. Pretvarati se da možemo da bez aktivnog delovanja prema njima da postojimo i zaštitimo naše interese direktno bi štetilo samo nama - naveo je Đurić.