Vesti
Društvo i ekonomija
Nikezić: U Sloveniji životne namirnice sedam odsto jeftinije nego u Srbiji, a plate duplo veće
13.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Nikezić: U Sloveniji životne namirnice sedam odsto jeftinije nego u Srbiji, a plate duplo veće
Danas imamo situaciju da su u Sloveniji životne namirnice sedam odsto jeftinije nego u Srbiji dok su im plate duplo veće, izjavio je danas u Topoli potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić na tribini „Srbija u EU 2030“.
„Hrana je i u martu poskupela dodatnih dva odsto, a u poslednjih godinu dana zvanično 27 procenata. Zakup stanova je poskupeo 32 odsto, struja 19 odsto, gas 20 odsto, a ogrev preko 41 odsto. Posebno zabrinjava što, usled povećanja cena energenata i komunalija, inflacija u Srbiji i dalje raste i sada je dostigla 16,2 odsto, dok je, recimo, u SAD i evro zoni u padu već nekoliko meseci, pa je sada na nivou od pet odsto, odnosno 6,9 odsto. To je samo još jedan pokazatelj koliko bolje se živi u EU. A ova vlast, umesto da ubrzava evropske integracije, potpisuje Memorandum o slobodnoj trgovini sa Kinom, kojim će staviti katanac na srpsku privredu“, rekao je Nikezić.
On je dodao da takav Sporazum sa Kinom nemaju ni najrazvijenije svetske ekonomije poput EU, SAD ili Rusije
„Potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju. Moramo biti svesni da u Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor-a, i to preko milijardu evra vrednu rudu i koncentrat bakra, dok iz Kine uvozimo neverovatnih 4,7 milijardi evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme“, ukazao je Nikezić.
Kinezima je, dodao je on, „ova vlast već poklonila najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera daje praktično sve velike infrastrukturne projekte, a ovakvim Sporazumom se kineskim kompanijama daje na tacni i kompletno srpsko tržište“.
„Zato Stranka slobode i pravde zahteva da se obustave pregovori oko štetnog Sporazuma sa Kinom i preduzmu mere koje su u interesu Srbije i srpske privrede: ograniči izvoz ruda, poveća rudna renta, oporezuje ekstraprofit od njihove prekomerne ekspolatacije i uvede obaveza prerade rude u Srbiji, kako bi oživeli našu metaloprerađivačku industriju” zaključio je Nikezić.
Narodni poslanik Dalibor Jekić rekao je tribini, kako je saopštio SSP, da je jedan od uslova razvoja opštine Topola bolja povezanost sa Kragujevcem koji je centar Šumadije.
„Nije logično da najavljena trasa Šumadijskog koridora ne spaja Topolu i Kragujevac, to je pogubno za sve građane sa ove dve teritorije. Objedinjavanjem turističke ponude Šumadije i bolja privredne povezanost će stvoriti uslove za ostanak mladih u ovoj opštini velikih ali neiskorišćenih potencijala. Jaki regioni i stvaranje što manjih razlika kako između regiona tako i unutar samih regiona je nešto čemu treba stremiti u narednom periodu jer su to i evropske vrednosti“, istakao je Jekić.