Vesti
Društvo i ekonomija
U Srbiji se do sada registrovalo 270.000 gazdinstava
18.04.2023. 20:00
Izvor: RTV
U Srbiji se do sada registrovalo 270.000 gazdinstava
Beograd - U Srbiji se do sada registrovalo 270.000 poljoprivrednih gazdinstava, 147.000 gazdinstava se prijavilo za subvencije po hektaru, a za premije za mleko za prvi kvartal imamo 902 zahteva, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.
One je na javnom slušanju o predloženim izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi u Skupštini Srbije, posle rasprave koja je trajala više od pet sati, navela da je mera za mleko produžena do 24. aprila.
Odgovarajući na izrečene primedbe da se ne zna šta je strategija poljoprivrede, ministarka je rekla da je za ovu godinu povećanje stočnog fonda prioritet i da predložene mere govore u prilog tome.
Istakla je da i posle današnje rasprave nije jasno zašto e-agrar nije dobar i navela da 700 ljudi u poljoprivrednim stručnim službama pomaže poljoprivrednicima da se registruju i da to radi i 1.000 mladih volontera koji idu u gazdinstva da pomažu onima kojima je potrebna pomoć oko prijavljivanja.
Navela je da je tačno da je bilo redova, traženja pomoći, logovanja više puta, ali da je tako sa uvođenjem svakog novog sistema i da će po njegovom uvođenju sistem biti uređen.
Prema njenim rečima, rok od godinu dana za uvođenje e-agrara nija dat, jer je na njemu već rađeno pet godina.
Ovih 80 milijardi dinara u budžetu namenjeno je vama poljoprivrednicima i ne znam šta hoćete da kažete kada kažete da nam je usmrćena poljoprivreda, pošto se sredstva za poljoprivredu stalno povećavaju, rekla je ministarka Tanasković.
Govoreći o prelevmanima na mleko, rekla je da je Evropska unija prihvatila objašnjenje Srbije zašto su oni uvedeni i da nema govora da će biti ukinuti.
''Od kada su prelevmani predloženi i uvedeni, ideja je bila da se zaustavi uvoz mleka, što smo i uradili i taj uvoz je od uvođenja prelevmana apsolutno pao, rekla je ministarka Tanasković.
Navela je da imamo viška pšenice, da je njena cena sada pala na 23 dinara i da je prošle nedelje Republička direkcija za robne rezerve ušla i otkup pšenice od malih poljoprivrednika po ceni od 28 dinara i ocenila da je to pomoć države koja reaguje u datom trenutku.