Vesti
Društvo i ekonomija
Računi za struju neće biti veći zbog transformacije EPS-a
19.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Računi za struju neće biti veći zbog transformacije EPS-a
Razmljiv strah radnika ovog preduzeća za radna mesta pogotovo ako se gleda na duži vremenski rok budući da će svakako doći do postepenog napuštanja proizvodnje iz uglja
Na protestu radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) koji je pre dve večeri organizovan u centru Lazarevca, sa koga je poručeno: „Ne u A.D”, čime su radnici još jednom apelovali da se poništi odluku o prelasku EPS-a iz Javnog preduzeća, ponovo se čulo i da bi ovakva pravna transformacija mogla da utiče na značajno poskuljenje struje.
Jedan od inicijatora skupa Goran Perušić, istakao je da što se građana tiče problem je što bi EPS bio proizvođač struje a neko drugi bi njome trgovao. Onda bi automatski taj diktirao cenu, pa ako sada plaćamo račune za struje u proseku 5.000 do 6.000 dinara mesečno, ubduće bi to bilo mnogo više. Naglasio je da EPS mora da ostane i proizvođač i trgovac strujom, a da će radnici Kolubare ostati bez posla, prenela je Beta.
Na pitanje da li je opravdan strah radnika EPS, mr Željko Marković, viši savetnik u „Diloitu” i jedan od bivših direktora u EPS, kaže za „Politiku” da razume zabrinutost radnika, i ukoliko se gleda na duži vremenski rok, svakako će doći do postepenog napuštanja proizvodnje iz uglja, pa je sa te strane njihov strah razumljiv.
-Ukoliko se u naredne dve do tri decenije bude radilo na navedenoj tranziciji kako treba, uz punu pažnju koja se posvećuje upravo rudarskom sektoru, kako bi se kroz prirodan odlazak ljudi u penziju i postepeno smanjivanje broja radnika i otvaranje novih i drugih mogućnosti za te ljude da rade i zarade, onda tog straha ne treba da bude, objašnjava Marković.
On kaže da ne želi da se bavio kvalifikacijom skupa u smislu da li je politički ili ne, ali u svakom slučaju smatra da je uvek dobro da se i na ovakav način upute poruke i pošalju pitanja, naročito kada se radi o egzistenciji i osnovnim ljudskim potrebama. To je prilika i da se odgovori na pitanja, razjasne nedoumice i da se kroz dijalog postigne veći angažman celokupnog društva i podigne pozornost u cilju sprečavanja eventualnih grešaka u budućnosti, kako bi se obezbedila pravedna tranzicija u procesu dekarbonizacije.
-Što se tiče računa za struju, iznete ocene ne stoje. Promena pravne forme EPS-a ne utiče na cenu električne energije. Cena struje se formira na osnovu tržišnih principa, dok se cena na garantovanom snabdevanju koje koriste domaćinstva i mali kupci reguliše, dakle postoji proces kontrole i odobravanja formirane cene od strane Agencije za energetiku Srbije. U svakom slučaju cena po kojoj EPS prodaje struju treba da obezbedi njegovo održivo poslovanje. Dakle, u skladu sa najavljenom politikom cena električne energije, očekuju se dalja postepena povećanja cena na garantovanom snabdevanju, dok se ne dostigne nivo koji će omogućiti EPS-u da proizvodna cena bude ispod cene po kojoj prodaje (a ne iznad, kao što je sad), dok će cena za komercijalne kupce biti kao i do sada, tržišna i zavisiće od samog tržišta (ponude i potražnje), zaključuje Marković.