Vesti
Društvo i ekonomija
Zatvoreno više od 1.000 objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa
26.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Zatvoreno više od 1.000 objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa
U prva tri meseca ove godine Poreska uprava Srbije zabeležila je naplatu javnih prihoda od oko 568,1 milijardu dinara, što je 752 milijarde više u odnosu na isti period pre godinu dana. Time je ostvaren koeficijent ukupne naplate 115,3 odsto, potvrdili su poreznici.
U isto vreme Poreska uprava je izvršila 5.113 kontrola u odnosu na 1.947 pre godinu dana. Taj skok objašnjavaju pooštrenom kontrolom evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa. Zbog neizdavanja fiskalnih računa u više od 1.000 objekata izrečene su mere privremene zabrane obavljanja delatnosti. Najveći broj zatvorenih objekata je i dalje kod ugostitelja, potvrđuju poreznici.U prvom kvartalu ove godine poreska policija podnela je 267 krivičnih prijava protiv 388 osoba, a iznos izbegnutog poreza iznosi 3,8 milijardi dinara od čega je skoro 1,5 milijardi porez na dodatu vrednost PDV.
Kada je reč o oduzetoj akciznoj robi i tu se beleži rast vrednosti zaplenjenih stvari. Procenjuje se da je veća od 36 miliona dinara. U odnosu na lane zaplenjeno je znatno više duvana, kafe i alkoholnih pića, a manje cigareta i nafte.
Kada je reč o kontroli u prvom kvartalu ove godine obračunato je 8,7 milijardi dinara novotkrivenih prihoda, što je više od dva puta u odnosu na isti period prošle godine.Najveći procenat učešća u ukupnim novotkrivenim prihodima otpada na PDV i to za više od 50 procenata.