Vesti
Politika
Orlić: Punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije
28.04.2023. 20:00
Izvor: B92
Orlić: Punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije
Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i prioritet srpske spoljne politike
Orlić je juče na sastanku sa predstavnicima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje (COELA) izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa delegacijom EU u Srbiji.
Zahvalio je i na podršci evropskom putu Srbije, ukazujući na sveukupni napredak kako u ekonomskom pogledu, tako i u brojnim reformama sprovedenim u cilju bolje i prosperitetnije budućnosti svih gradjana Srbije, saopštila je pres služba Skupštine Srbije.
Orlić je naglaso da je NS RS kompletirala reformu pravosudja započetu promenom Ustava prošle godine.
U neposrednoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, usvojili smo ceo set zakona i tako obezbedili nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca na najvišem nivou u istoriji naše zemlje, poručio je Orlić.
Predsednik skupštine je informisao je sagovornike o brojnim aktivnostima skupštine, kojima se konstantno unapredjuje standard u brojnim značajnim oblastima.
U ime predsedavanja Švedske Radnim telom Saveta EU, Suzana Lisik je ponovila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, podsetivši da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije.
Istakla je važnost koja se pridaje parlamentu u političkom dijalogu.
Države članice EU takodje su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosudja, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Države članice su ponovile i očekivanja EU da se Srbija, kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU, uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesta u zajednici vrednosti.