Vesti
Politika
Ružić podneo ostavku na mesto ministra prosvete
07.05.2023. 20:00
Izvor: RTV
Ružić podneo ostavku na mesto ministra prosvete
Beograd - Ministar prosvete Branko Ružić podneo je danas neopozivu ostavku predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.
"U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jednu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Republike Srbije", naveo je Ružić u dopisu koji je poslao predsednici Vlade Ani Brnabić.
On je u dopisu dodao da je premijerka upoznata sa činjenicom da je ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila.
"U svetlu kataklizmične tragedije koja je zadesila našu državu i njene građane i građanke u OŠ ''Vladislav Ribnikar'', koristim priliku da još jednom u neizrecivom bolu izrazim najdublje saučešće najmilijima postradalih, da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikad ne ponovi", naveo je Ružić.
On je dodao da će "dramatične slike događaje iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece" doživotno nositi kao pečat na duši.
Ružić je rekao da oseća moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvali svima u obrazovnom sistemu - nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.
"Takođe, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim kolegnicama i kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom poverenju u borbi za bolju i uspešniju Srbiju", naveo je Ružić.
On je izrazio nadu da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu.
"Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile. Srbija je jedna - jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima", poručio je Ružić.
On je naglasio da će lično, u okviru svoje Socijalističke partije Srbije, nastaviti još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se bori za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrednosti.
"Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi", zaključio je Ružić.