Vesti
Politika
Sednica EP-a u Strazburu počela minutom ćutanja zbog stradalih u Srbiji
08.05.2023. 20:00
Izvor: Beta
Sednica EP-a u Strazburu počela minutom ćutanja zbog stradalih u Srbiji
Plenarna sednica Evropskog parlamenta (EP) počela je danas minutom ćutanja za sve stradale u masovnim ubistvima koja su se dogodila u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva.
Predsednica EP-a Roberta Mecola (Metzola) uputila je u ime te institucije saučešće porodicama i prijateljima poginulih, a povređenima poželela brz oporavak, preneo je portal Juropian vestern Balkans (European Western Balkans -EWB)
"Naše misli su uz vas", rekla je ona.
Brojni evropski zvaničnici izrazili su proteklih dana saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeli brz oporavak.
Delegacija EU u Srbiji odložila je sve događaje i kampanje povodom Dana Evrope, umesto toga 9. maja na Kalemegdanskoj tvrđavi biće otkrivena cvetna instalacija koja će prikazati EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biti izraz solidarnosti sa porodicama i prijateljima žrtava.
Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik podneo je i usmeni amandman na izveštaj o Srbiji u kojem se najoštrije osuđuju masovna ubistva u Srbiji u maju 2023. godine.
Rasprava o izveštaju Bilčika o Srbiji naći će se na dnevnom redu te institucije u utorak, a glasanje je zakazano za sredu, dodao je EWB.