Vesti
Politika
Đedović sa predstavnikom Velike Britanije o saradnji u oblasti energetike
11.05.2023. 20:00
Izvor: RTV
Đedović sa predstavnikom Velike Britanije o saradnji u oblasti energetike
Beograd - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas u Vladi Srbije sa komesarom za trgovinu Velike Britanije zaduženim za Evropu Krisom Bartonom o produbljivanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike i procesu energetske tranzicije.
"Srbija ima veoma dobar investicioni ambijent, BDP je u poslednjih 10 godina udvostručen, prethodna godina je rekordna po prilivu stranih direktnih investicija i ulaganje u energetsku infrastrukturu postaje važan prioritet zbog čega će se do kraja ove decenije realizovati investicije veće od 15 milijardi evra, posebno u OIE. Unapredili smo zakonsku regulativu u oblasti OIE i pripremamo plan prioritetnih investicija u energetskom sektoru. Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje naših zemalja u procesu energetske tranzicije", rekla je ministarka.
Ona je naglasila da je u toku izrada strateških dokumenata u energetskom sektoru, kojima će biti definisana nova energetska politika Srbije, kao i odrediti ciljevi u učešću OIE u energetskom miksu, smanjenju emisije štetnih gasova i povećanju energetske efikasnosti.
Ministarka je istakla da Srbija ima povoljne uslove za razvoj OIE i da je posebno važna izgradnja RHE Bistrice i Đerdapa 3 koje će dati veliki doprinos integraciji novih kapaciteta iz OIE i većoj energetskoj bezbednosti.
Komesar Barton je istakao da postoji izuzetna prilika za unapređenje ekonomskih odnosa Velike Britanije i Republike Srbije, posebno u oblasti energetike i rudarstva, energetske tranzicije i infrastrukture, imajući u vidu iskustvo britanskih kompanija i mogućnosti kreditnog mehanizma UK Eksport Fajnens, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.