Vesti
Žuta štampa
Očistili smo se od „wanna be Beyonce“ polugolih igračica, Luk Blek donosi „Bowie“ estetiku
14.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Očistili smo se od „wanna be Beyonce“ polugolih igračica, Luk Blek donosi „Bowie“ estetiku
„Nekada je utisak važniji od plasmana“, a Danasovi sagovornici saglasni su da je Luk Blek, naš predstavnik na ovogodišnjoj „Pesmi za Evroviziju“, otišao korak dalje i predstavio Srbiju u nešto subverzivnijoj estetici, koja možda nije najprivlačnija širokim masama.
Naime, odgovarajuću na Danasovo „pitanje dana“ umetnici su primetili da je Evrovizija politizovana manifestacija, ali i to da je naš predstavnik Luk Blek povezan sa „Bowie“ tradicijom i da ima hrabrosti da se odrekne razumevanja širokog auditorijuma, kako bi ostao „svoj“.
– Luk Blek je imao odličan performans. Nekada je utisak važniji od plasmana. Hrabrost kompletne avangarde i spremnost da se čovek odrekne razumevanja širokog auditorijuma je nešto što treba ceniti – tako kompozitor Marko Kon komentariše plasman našeg predstavnika na Evroviziji.
Iako Evroviziju nije gledao, umetnik Branko Milisković pogledao je video snimak Lukovog nastupa.
– Ne pratim tu politizovanu manifestaciju, ali jesam video snimak nastupa našeg predstavnika, za koji mogu da kažem da je uvod u neku drugu estetiku koju šaljemo, kao i kod prošlogodišnje predstavnice – moderniju, apstraktniju, očišćenu od etno frula i „wanna be Beyonce“ polugolih igračica – primećuje Branko Milisković.
Te, i ako nije ljubitelj bombastičnih scenografija, umetnik u Lukinom scenskom nastupu prepoznaje karakter.
– Nisam ljubitelj spektakularnih scenografija, koreografije i bombastičnih svetlosnih egzibicija bez posebnog konceptualnog opravdanja, ali mislim da kompozicija “Samo mi se spava” ima identitet. Tekst jedva da razumem, ali su melodija i ritmika prilično zarazni i vrte se u glavi nakon prvog slušanja. Želim mu sreću – kaže umetnik Branko Milisković.
Ivan Jevtović, glumac i muzičar zapaža da se „Srbija“ ove godine podmladila i izmenila imidž, te smo sada u Dejvid Bouvi, neo-goth, japanski strip tj – manga i filmskom fazonu. Međutim, on primećuje da to, prosečnom gledaocu baš i nije po volji.
– Drago mi je. Već mi je na našem takmičenju, na kom su se pojavili novi klinci, bio super. Njim smo promenili sliku, jer je naš predstavnik povezan sa tradicijom Dejvid Bouvija i neo-gotik fazona, u kombinaciji sa mangom i filmom. Super je da smo imali takvog predstavnika, ali sam i svestan da ga većina slušalaca/gledalaca nije baš prihvatila, i da ne stoje iza njegovog izbora. To nas, takođe odvaja u ovom preterano podeljenom društvu – zapaža Jevtović.
On istče još jeda fakat – da pesma kroz tekst korespondira sa realnošću u kojoj živimo.
– Kada je pesma nastajala ona je iz ugla autora – Lukine percepcije – stvarana. U svom žanru i izrazu podrazumeva napetost, saspens, pitanja koja nad tim mladim čovekom stoje. To nisu pitanja samo našeg omladinca, već se postavljaju na svetskom nivou. Nismo mogli ni da pretpostavimo da će stih „Samo mi se spava“ imati toliko korelacije sa onim što svi mi – deca, bez obzira koje generacije – možemo da kažemo za realnost u kojoj živimo – primećuje Jevtović.
Njemu je doduše, uzevši u obzir političke okolnosti u svetu, odabir ovogodišnjte dvostruke pobednice Evrovizije – Loreen logičan.
– Sa neke „severne strane“ gledano, logično je da imamo takvog pobednika, jer kada se sagleda sve u vezi sa finalnim takmičenjem Evrovizije, to je jedan politički susret, tj politička kampanja koja se iz godine u godinu dešava. Iako je pesma švedske predstavnice Loreen dobra, mogao sam da pretpostavim da, uzevši u obzir političke aktuelnosti – pristupanje NATO savezu – ide i priznanje – zapaža Ivan Jevtović.