Vesti
Politika
Johanson Srbiji: Učinili ste celu Evropu bezbednijom
16.05.2023. 20:00
Izvor: Politika
Johanson Srbiji: Učinili ste celu Evropu bezbednijom
BRISEL – Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pohvalila je danas Srbiju zbog kampanje za oduzimanje oružja i istakla da time Srbija nije samo učinila sebe bezbednijom već i celu Evropu.
Ona je na otvaranju Ministarske konferencije o mapi puta za kontrolu vatrenog oružja u regionu, koja se održava u Briselu, rekla da je u prva dva dana kampanje koja je prošle nedelje pokrenuta u Srbiji oduzeto više naoružanja nego u tri prethodne kampanje zajedno.„Dobro je da ste preduzeli mere, mere za oduzimanje oružja imaju našu punu podršku. Napravili ste jednostavan ali efektan video o kampanji, a kao rezultat te kampanje je što su ljudi predali 9.400 pištolja i skoro 1.000 eksplozivnih naprava samo do prošlog petka. Građani su predali u prva dva dana više oružja nego u prethodne tri kampanje zajedno i to pokazuje opredeljenost u sprečavanjuu budućih krvoprolića”, rekla je ona.
Ona se zahvalila vlastima u Srbiji i svim ljudima koji su predali oružje i istakla da oružje ubija ljude.
„U Srbiji su se desila dva smrtonosna napada za 48 sati. Moje misli su uz žrtve i porodice žrtava”, rekla je Johanson.Prema njenim rečima uspešna kampanja u Srbiji bi trebalo da ohrabri sve u regionu da nastave rad na razoružanju.
„Imamo mapu puta za kontrolu lakog naoružanja i jasno je da napredujemo, svi vi naši partneri sa Zapadnog Balkana imate strukturu i strategije da preduzimate akcije. Za skoro četiri godine svi vi ste predali oko 22.000 vatrenog oružja i oko 2.000 eksplozivnih naprava. Uništili ste više od 41.000 pušaka, 15 miliona municije. Preduzimate koordinisane akcije, jačate borbu protiv naoružanja”, rekla je ona, javlja Tanjug.
Ona je podsetila da svakih 11 minuta jednu ženu ubije njen partner ili muž.
„Ako ima oružja smrtonosni ishod je verovatniji. Ne radi se samo o kontroli naoružanja, već i o everopskoj budućnosti. Još mnogo toga treba da se uradi. Mapa puta je ključna na tom putu”, rekla je ona.
Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su dramatični događaji, poput nedavnih tragedija u Srbiji oštar podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca istog.„Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, uz podršku Evropske unije, a koja se odigrala odmah nakon ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana”, rekao je Borelj.
On je kazao da moramo da budemo ujedinjeni – različite funkcije Evropske unije – tela, institucije, države, švedsko predsedavanje, jer mi, kao celina regiona Zapadnog Balkana, imaju dužnost da se bore protiv nasilja, protiv trgovaca ljudima, protiv trgovine oružjem, kako bi se sprečilo da ta pojava „kontaminira celi kontinent”.
„Svi znaju da je ilegalna trgovina oružjem ozbiljna pretnja našem miru i stabilnosti. To je višestruka pretnja koja utiče na stabilnost regiona, država, društava i povećava rizik od terorističkih napada. Moramo da se borimo protiv toga. Budući da je to poliedričan i višestruki problem, moramo se boriti protiv njega iz više uglova, svim našim sredstvima, preko svih granica, da bi se obezbedilo da mere koje se preduzimaju nakon ovakvih tragičnih incidenata ostanu u skladu s međunarodnim standardima”, rekao je Borelj.
Kako je rekao, zajednički cilj je povećanje evropske bezbednosti, da se zaštite svi građani, kako u EU, tako i u zemljama budućim članicama Unije.
„EU je 2002. godine uložila preko 38 miliona evra u aktivnosti kontrole naoružanja u regionu. Odajem priznanje našim partnerima sa Zapadnog Balkana jer ste preuzeli vlasništvo nad Mapom puta kao investicijom u svoj region i u svoje građane. A nedavni srednjoročni pregled Mape puta pokazao je da je postignut značajan napredak u svim jurisdikcijama u harmonizaciji njihovih pravnih okvira sa EU”, rekao je on.
Istakao je da je primetno jačanje kapaciteta za otkrivanje i istragu vatrenog oružja, što dovodi do standardizacije pristupa u regionu, kao i poboljšane operativne saradnje na Zapadnom Balkanu i Evropskoj uniji u borbi protiv trgovaca i izbegavanju zloupotrebe vatrenog oružja.
„Mislim da smo na pravom putu. Mapa puta je takođe postala nacrt za druge regione u svetu i to je nešto na šta treba da budemo ponosni”, rekao je on i dodao da je Savet EU prošlog novembra izdvojio dodatnih četiri miliona evra za naredne tri godine u tu svrhu.
„Sledeće godine ćemo razmotriti zajedno sa državama članicama kako možemo dalje da podržimo proces, jer nažalost, nećemo moći da ga rešimo u naredne četiri godine. Problem je prevelik, predubok, hronično pogađa ova zapadnobalkanska društva, a i mi moramo da nastavimo da se borimo, ulažemo i angažujemo se na rešavanju tog problema”, zaključio je Borelj.