Vesti
Politika
Brnabić: Od sutra elektronski sistem ‘Čuvam te’ za prijavu nasilja u školama
18.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Brnabić: Od sutra elektronski sistem ‘Čuvam te’ za prijavu nasilja u školama
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će od sutra, u petak, raditi elektronski sistem za prijavljivanje nasilja u školama preko platforme „Čuvam te“.
Rekla je i da je posle dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini, uspostavljena policijska akcija „Salus“.
Brnabić je u govoru na posebnoj sednici Skupštine Srbije o stanju bezbednosti u Srbiji posle ta dva masovna ubistva, rekla da će ;na platformi „Čuvam te“ biti „sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani i ustanove“.
„Moći će da se prati bukvalno svaka prijava nasilja prema detetu i njeno rešavanje“, rekla je Brnabić.
Brnabić je rekla da je posle masovnog ubistva koje se dogodilo 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u kojoj je učenik ubio deset osoba, naloženo povećano prisustvo policije u školama, a posle masovnog ubistva u okolini Mladenovca 4. maja, u kojem je stradalo osam osoba, povećano prisustvo policije i na javnim mestima.
Premijerka je rekla da je uspostavljena policijka akcija „Salus“ koja se sprovodi od 8. maja od 8.00 do 22.00 sati, kada policijski službenici „sprovode opservaciju kritičnih mesta u i oko školskih objekata, i proveravaju sumnjiva lica“.
Premijerka Ana Brnabić poručila je danas na skupštinskoj sednici, na kojoj se razmatra izveštaj o bezbednosti u državi posle masovnih ubistava početkom maja, da se razgovor o tragedijama i smanjenju nasilja ne vodi na Gazeli već u parlamentu.
Brnabić je na početku izlaganja izrazila najdublje saučešće porodicama stradalih u tragedijama u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u okolini Mladenovca i Smedereva.
„Saslušaću sa uvažavanjem svaki predlog mera kako bi se deca i svi građani Srbije osećali bezbednije, kako bismo svi zajedno, a ne podeljeni po političkim linijama, radili na predlozima kako da kao društvo nastavimo dalje“, istakla je Brnabić.
Ona je i izrazila žaljenje što se opozicija odlučila za performans, a ne za razgovor i poručila da smatra da se borba protiv nasilja ne vodi na Gazeli nasiljem kojim se drugim građanima uskraćuje pravo na slobodno kretanje, već rečima u Skupštini pred svim građnima Srbije.
„Mislim da ovo nije vreme za političke podele iako sada, danas neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele. Mislim da je Skupština jedini forum u kojem političari treba da raspravljaju o onome što se dogodilo“, rekla je Brnabić.
Podnoseći izveštaj, ona je rekla da u Beogradu ima 327 škola i da je do 3. maja bilo angažovano 140 školskih policajaca koji su pokrivali 205 škola, za koje je na početku školske godine procenjeno da su bezbednosno ugrožene.
Prema njenim rečima, na početku školske godine za 140 osnovnih i 65 srednjih škola bilo je procenjeno da su bezbednosno ugrožene.
Premijerka je istakla da je posle tragedije 3. maja, istog dana naloženo da policijske uprave ostvare kontakt sa direktorima tih škola radi unapređenja bezbednosti i rad na reviziji procene bezbednosti, a da je posle tragedije u Mladenovcu naloženo hitno veće prisustvo policije na ulicama.
Ona je istakla da je u akciji vraćanja nelegalnog oružja koja je pokrenuta posle pucnjave u školi na Vračaru 3. maja do danas predato 26.339 komada oružja, odnosno 21.059 komada oružja, 5.280 minsko-eksplozivnih sredstava i više od milion komada municije.
Brnabić je rekla da je do sada provereno 25 streljana, a da je 8. maja ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naložio oliciji da se provere svi vlasnici oružja da li oružje drže obezbeđeno.
Ona je istakla da se radi na izmeni svih zakona koji se odnose na sprovođenje mera koje je Vlada usvojila posle tragičnih događaja i izmeni zakona koji treba da vode ka smenjenju nasilja.
Kako je rekla, radi se na snižavanju starosne granice sa 14 na 12 godina za krivično-pravnu odgovornost maloletnika.
„Želimo da čujemo mišljenje i struke i nauke. Pravnike, medicinsku strugu, psihologe i stručnjake koji se bave pravima deteta“, rekla je Brnabić i dodala da je to kompleksno pitanje.
Dodala je da se radi na uvođenju dva nova krivična dela – nesavesno držanje vatrenog oružja i obučavanje maloletnog lica za rukovanje vatrenim oružjem.
Brnabić je rekla da se od 8. maja na teritoriji Beograda sprovodi akcija „Salus“ od 8:00 do 22:00 i da se tada radi opservacija kritičnih mesta u i oko školskih objekata.