Vesti
Politika
Vlada Srbije ponudila rešenje za decu iz OŠ „Vladislav Ribnikar“
24.05.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vlada Srbije ponudila rešenje za decu iz OŠ „Vladislav Ribnikar“
Dečji kulturni centar biće, verovatno, mesto na koje će dolaziti đaci iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ koji sada ne idu na nastavu, jer nisu spremni da dođu prostorije škole u kojoj je dečak ubica ubio osam njihovih drugara i čuvara, a ranio sedmoro, od kojih je jedna devojčica preminula od zadobijenih povreda.
Naime, Savet roditelja ove škole zatražio je od Vlade Srbije da se obezbedi prostor i za đake koji ne žele da dolaze u OŠ „Vladislav Ribnikar“", a kako je rekao predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, Vlada je ponudila Dečji kulturni centar kao mesto na kome bi se ova deca okupljala, kako ne bi bila potpuno isključena.Za njih bi, kaže Đorđević, bio napravljen i poseban plan po kome bi radili, a klasična nastava se ne bi odvijala.
Kako je ranije rekao Đorđević oko 300 đaka ne dolazi u školu, dok njih 800 ide na nastavu.Ustanove kulture kojima je osnivač grad Beograd pružiće pomoć i omogućiti nastavu za učenike OŠ "Vladislav Ribnikar" koji nisu spremni da dođu u prostorije škole. Roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sledeću nedelju za učenike u dostupnim objektima.Omladinsko pozorište DADOV je u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje iz Palmotićeve omogućilo da u svim prostorijama pozorišta svakodnevno, tokom juna, jula i avgusta budu održavane besplatne radionice za decu iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.
Ustanova kulture „Gvarnerijus“ može da omogući svakodnevno obavljanje nastave za između 100 i 120 učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.
Kulturni centar Beograda – Dvorana KCB – bioskopska sala - svakodnevno do 17 časova može da primi do 200 učenika, a galerija Artget 9 do 12 časova do 30 učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.
Centar za likovno obrazovanje „Šumatovačka“ – od 8 do 13 časova maksimum 23 dece (napomena: umesto stolova su štafelaji i stolovi za crtanje).
Dom omladine Beograda – konferencijska sala – do 30-ak deceDečji kulturni centar Beograd – 50 dece - do 14 časova – u učionicama DKCB-a
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – 30 dece – u sali Zavoda svakodnevno.
Muzej grada Beograda – u više prostorija, na raličitim lokacijima, ukupno od 100 do 120 dece.
Pedagoški muzej – do 30 dece u biblioteci i galeriji muzeja.
Kuća legata – do 30 dece – u Knez Mihailovoj
Biblioteka grada Beograda – Ogranak Petar Kočić (Viška 3) – 30-ak dece u toku celog dana.
Dečje odeljenje Doma sindikata – za niže razrede – 30-ak dece u toku celog dana.
Zmaj Jovina 1 – 30-ak dece u toku celog dana.
Četiri dečja pozorišta već imaju besplatan program za učenike osnovnih škola do kraja maja. U toku su dogovori u vezi sa programom u junu mesecu.