Vesti
Društvo i ekonomija
Ulepšavanje kao unosan biznis: Ovaj posao donosi mesečnu zaradu i do 200.000 dinara, a nije potrebno mnogo uložiti
27.05.2023. 20:00
Izvor: Blic
Ulepšavanje kao unosan biznis: Ovaj posao donosi mesečnu zaradu i do 200.000 dinara, a nije potrebno mnogo uložiti
Kažu da je najbolje ulagati u sebe jer tako novac nikad nije izgubljen. Da je to istina, potvrđuju i cene tretmana za lepotu, šminkanja i sređivanja noktiju. Oni kojima se time bave mesečno mogu zaraditi i do 200.000 dinara, a nisu im potrebna velika ulaganja, samo talenat i kvalitet rada.
Cene šminkanja varairaju, ali je kreću od 35 evra pa naviše kod devojaka koje nemaju svoj salon, a kod nekih je i duplo više, dok profesionalni šminkeri poznatih ličnosti imaju poseban cenovnik. Isto je i sa manikirom, koji se naplaćuje od 1.500 do 3.000 dinara. Pored osnovnog paketa, svaki dodatni zahtev se naplaćuje, pa je samim tim i cifra mnogo veća.
Manikir i pedikir je unosan biznis jer su korekcije neophodne u najboljem slučaju na svakih 15 dana. Iako postoji mnogo salona, ipak dosta njih se odlučuje da se ovim zanatom bavi kod kuće i tako uštedi na plaćanju zakupa lokala ili poreza.
Tanja iz Beograda se upravo time bavi u svom stanu u Beogradu, a njena "mesečna plata". posle pet godina rada, bude i do 150.000 dinara, ima manikirki koje zarađuju i do 200.000 dinara.
Kako sve zavisi od broja klijenata, iznos varira. Kvalitet rada j epresudan, pa mnogo njih najviše ulaže u materijal.
- Utrošak materijala zavisi od obima posla. Početnici ne moraju da ulažu mnogo, ali je bitno da vode računa o kvalitetu. Tu su još troškovi za prostor, zakup i režiju – kaže ona.
Tanja ističe da je preporuka najbolja reklama. Vrlo važan faktor su i društvene mreže jer pomažu u promociji. Međutim, to nosi jednu dozu rizika jer vas uvek neko može prijaviti da radite na crno.
- Mesečno za materijal trošim oko 40.000 dinara – kažeTanja. - Gelove, lakove i drugi materijal poručujem u Srbiji. Trajne lakove za prirodne nokte nabavljam sa američkog tržišta jer su bolji. Za početak treba kupiti UV lampu, radnu lampu, četkice, gelove i boje. UV lampa košta od 2.000 do 50.000 dinara – kaže Tanja M. - Naravno da bolji materijal donosi i bolju zaradu. Žene to prepoznaju.
Ona naglašava da svako ko želi profesionalno da se bavi manikirom može da počne sa početničkim setom koji košta oko 100 evra, ali vremenom treba da ulaže u kvalitetniji.
Kurs najmanje 300 evra
Za sertifikat je potrebno minimalno uložiti oko 200 evra, dok je usavršavanje novih tehnika konstantan proces.
Kursevi traju od jednog do tri meseca. Za početni materijal je potrebno uložiti u proseku oko 500 evra, s tim da ulaganja nikad ne prestaju.