Vesti
Politika
Poslanici EP-a sa Orlićem dogovorili odlaganje runde dijaloga
03.06.2023. 20:00
Izvor: Danas
Poslanici EP-a sa Orlićem dogovorili odlaganje runde dijaloga
Predsednik srpskog parlamenta Vladimir Orlić i poslanici Evropskog parlamenta (EP) dogovorili su se danas da zbog trenutnog političkog konteksta odlože celokupnu rundu dijaloga o funkcionisanju parlamenta, koji bi se odvijao uz posredovanje EP.
Kako je saopštila Skupština Srbije, Orlić je danas razgovarao sa izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, članom delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjažom Nemecom i bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Knutom Flekenštajnom i Alojzom Peterlom.
„Radimo sa Skupštinom Srbije na uspostavljanju Procesa parlamentarnog dijaloga od septembra 2022. godine. Međutim, razumemo trenutni politički kontekst i složili smo se da odložimo celokupnu rundu dijaloga o funkcionisanju parlamenta, koji bi se odvijao uz koposredovanje EP“, navodi se u zajedničkom saopštenju, koje prenosi parlament.
„Za dijalog je od suštinskog značaja da sve poslaničke grupe budu u prilici da mogu da učestvuju. Verujemo da će Srbija i njeni građani pronaći snage da prevaziđu ove teške trenutke. Dobro funkcionisanje parlamenta je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo koje je odlučno da se pridruži EU“, naveli su poslanici EP.
Oni su ponovili da je EP spreman da podrži Skupštinu Srbije u jačanju njene demokratske uloge.
Kako je dogovoreno na sastanku, zajednički rad na svim prethodno dogovorenim temama u okviru Procesa parlamentarnog dijaloga će, uz uvažavanje okolnosti i obaveza dva parlamenta, biti nastavljen u najkraćem realnom roku, posle letnje pauze.