Vesti
Politika
Manojlović odgovorio Ani Brnabić: Vi ste premijerka Srbije, a ne kompanije Rio Tinto
15.08.2023. 20:00
Izvor: RTV
Manojlović odgovorio Ani Brnabić: Vi ste premijerka Srbije, a ne kompanije Rio Tinto
Beograd - Direktor kampanje Pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović poručio je danas predsednici vlade Ani Brnabić da je ona premijerka Srbije, a ne kompanije Rio Tinto, i da bi trebalo da zna da među zemljama koje razvoj zasnivaju samo na bespoštednoj ekpolataciji resursa nijedna nije naročito lepo mesto za život.
To su zemlje izložene pljačkanju sirovina, a većina stanovništva živi siromašno, dok u bogatstvu uživa samo klasa korumpiranih političara i njihovih porodica, kumova koji imaju privatne avione, "Lambordžinije" i "Meklarene", navodi se u odgovoru Manojlovića na autorski tekst Ane Brnabić.
Prema rečima Manojlovića, Ana Brnabić se poziva na Norvešku, mada ta zemlja samo deseti deo svoje ekonomije zasniva na eksploataciji prirodnih resursa.
Norveški penzioni fond zaista ima koristi od eksploatacije nafte, ali je svojevremeno povukao sva sredstva iz Rio Tinta i pobegao od te kompanije glavom bez obzira, poručio je Manojlović.
On je izneo tvrdnju da nijedna evropska zemlja ne iskopava litijum i eksploataciju litijuma u Srbiji je uporedio sa rudarenjem zlata i dijamanata u Africi.
"Stranci iznose profit, a nama ostaju crvene, zatrovane reke, ekološke izbeglice koje napuštaju ognjišta, razrušene kuće i uništena priroda", naveo je Manojlović.
Ana Bnabić koristi sajt vlade da objavi tekst o meni, a nigde ne mogu da nađem podatak koji je fakultet i kada završila, poručio je Manojlović, tvrdeći da je ostao u Srbiji jer veruje da se može stvoriti društvo gde neće biti bitna partijska knjižica, nego koliko ko vredi.