Vesti
Politika
Vlada usvojila zakone o sprečavanju nasilja u školama, o hrani i o poslodavcima
25.08.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vlada usvojila zakone o sprečavanju nasilja u školama, o hrani i o poslodavcima
Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici set prosvetnih zakona čiji je cilj jačanje vaspitne funkcije ustanova obrazovanja i realizacija utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama.
Kako je navedeno u saopštenju vlade, usvojeni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.U tom setu usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.
Pored toga, na sednici vlade je usvojena i izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500” u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija i zato je produžen period važenja Uredbe do 30. novembra 2023. godine.
Takođe, imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, vlada je donela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba, koji koriste brašno „T-500”, dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.Vlada je usvojila i Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra 2023. godine.
Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava, podseća se u saopštenju.
U međuvremenu, kako se navodi, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban još jedan period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvođači biti zadovoljni, obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom.
Na sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja, prenosi Tanjug.