Vesti
Politika
Dačić se sastao sa direktorkom Departmana za razvoj Ohaja Lidijom Mihalik
07.09.2023. 20:00
Izvor: RTV
Dačić se sastao sa direktorkom Departmana za razvoj Ohaja Lidijom Mihalik
Beograd - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa predstavnicima civilnog dela delegacije Nacionalne garde Ohaja, koju je predvodila direktorka Departmana za razvoj Ohaja Lidija Mihalik.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, sagovornici su razmenili mišljenja o modalitetima za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa, pre svega ekonomske saradnje.
Dačić je istakao da je Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa SAD, čemu snažan doprinos daje dugogodišnja uspešna saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja, i dodao da je Srbija spremna da nastavi zajedničko angažovanje sa ciljem da Program državnog partnerstva sa Ohajom, uporedo sa nizom aktivnosti vojno-vojne saradnje, dalje jača i civilno-vojnu i civilno-civilnu komponentu.
Sagovornici su se složili da je kontinuirano intenziviranje ekonomske saradnje između Republike Srbije i SAD zajednički cilj.
Dačić je podvukao da Srbija ima izražen interes da saradnju sa Ohajom podigne na značajno viši nivo kako bi, kao i u našim odnosima sa SAD, jedan od ključnih stubova bila privredna saradnja, čemu će svakako doprineti Memorandum o razumevanju koji je Departman za razvoj Ohaja danas potpisao sa Privrednom komorom Srbije.
Memorandum o razumevanju i saradnji, koji su potpisali PKS i Departman za razvoj Ohaja, pomoći će da se naše poslovne zajednice umreže. Republika Srbija i Ohajo će, u skladu sa svojim ekonomskim prioritetima koji se u mnogim sferama preklapaju, moći da intenziviraju međusobnu saradnju, naročito u ključnim oblastima kao što su digitalna ekonomija, poljoprivredno-prehrambeni sektor, zelena energija, rekao je ministar Dačić.