Vesti
Politika
Samit procesa Brdo-Brioni sutra u Skoplju, među učesnicima predsednik Srbije
10.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Samit procesa Brdo-Brioni sutra u Skoplju, među učesnicima predsednik Srbije
SKOPLjE – U Skoplju se sutra održava samit lidera procesa Brdo - Brioni, a domaćin skupa biće predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno sa predsednicima zemalja inicijatora tog procesa Hrvatske i Slovenije, Zoranom Milanovićem i Natašom Pirc Musar.
Na samitu je najavljeno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsednika Albanije Bajrama Begaja, članova trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović i predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani.Tokom sutrašnjeg dana, predviđeno je plenarno zasedanje, nakon kojeg će uslediti pres konferencija domaćina samita i izjave zvaničnika, posle čega će se razgovori nastaviti na radnom ručku i bilateralnim sastancima.
Inicijatva Brdo-Brioni nastala je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na putu integracije u EU.
Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, kao i predstavnici evropskih institucija.Prošle godine samit je održan na Brdu kod Kranja, kada su lideri zemalja Zapanog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.
Prošle godine skupu nisu prisustvovali predstavnici EU i nije bilo specijalnih gostiju.
Uoči sutrašnjeg skupa, predsednik Severne Makedonije večeras će za lidere zemalja učesnica prirediti neformalnu večeru.
U Skoplju je, zbog prisustva najviši zvaničnika zemalja regiona, određen takozvani prvi stepen bezbednosti, pa je danas i sutra na snazi poseban režim saobraćaja, prenosi Tanjug.