Vesti
Politika
Protest „Srbija protiv nasilja“ 20. put u Beogradu, kolona ispred RTS-a
16.09.2023. 20:00
Izvor: Danas
Protest „Srbija protiv nasilja“ 20. put u Beogradu, kolona ispred RTS-a
Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ stigli su ispred zgrade RTS-a, gde zvižducima i duvanjem u trube izražavaju nezadovoljstvo radom Javnog medijskog servisa.
Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ stigli su ispred zgrade RTS-a, gde zvižducima i duvanjem u trube izražavaju nezadovoljstvo radom Javnog medijskog servisa.
Okupljeni skandiraju „Ostavke, ostavke“ upućene rukovodstvu RTS-a čijim radom su nezadovoljni zbog, kako kažu, rada isključivo u službi vlasti, javlja reporter agencije Beta.
Večeras je po redu 20. protest počeo ispred zgrade Skupštine Srbije, odakle su sa velikim transparentom „Srbija protiv nasilja“ i manjim parolama kojima se poziva Javni servis da izveštava objektivno, medijskom trasom, Dečanskom i Makedonskom ulicom stigli do centrale RTS-a.
Na početku 20. građanskog protesta „Srbija protiv nasilja“ naglašeno je da RTS mora objektivno i nepristrasno da izveštava a okupljeni su potom krenuli u šetnju do centralne zgrade Javnog medijskog servisa u Takovskoj ulici.
Moderator protesta Smiljan Banjac je istakao da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.
On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.
Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsetivši pri tome na naćin na koji izveštavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.
„Da li ste vi normalni gde vam je integritet i profesionalizam“, kazao je on.
Ocenio je i da među rukovodstvom RTS-a „vlada slepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti“.
„Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo“, poručio je on.
Okupljeni su do RTS došli Dečanskom ulicom. Okupljeni nose transparente kojima se traži objektivno izveštavanje RTS-a, kao i ispunjenje zahteva protesta.
Plan je da okupljeni budu u 19.30, ispred javnog servisa, u vreme centralnog dnevnika koji je, po navodima tehničkih organizatora protesta, proevropske opozicije, i dalje „zabranjena zona“ za svakog ko kritički razmišlja.
Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.
Među zahtevima protesta, su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje kao i smena rukovodstva RTS.
Traži se i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.