Vesti
Politika
Pljušte ostavke u opštinama, Srbija sve bliža izborima
29.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Pljušte ostavke u opštinama, Srbija sve bliža izborima
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izbori u prestonici vrlo verovatno biti 17. decembra
Podnošenjem ostavki gradonačelnika u više gradova u Srbiji pokrenuta je i neophodna procedura da se 17. decembra održe i lokalni izbori u ovim gradovima i opštinama. Kako „Politika” saznaje, ostavke su u toku jučerašnjeg dana podneli gradonačelnici Smedereva Jovan Beč, Trstenika Milena Turk, Leskovca Goran Cvetanović, Kraljeva Predrag Terzić, Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić, a očekuje se da će to uraditi i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.
Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će istovremeno biti održani vanredni parlamentarni i beogradski i redovni vojvođanski, kao i glasanje u još nekim gradovima i opštinama, najverovatnije 17. decembra nije, prema njihovim rečima, iznenadila opoziciju. Ipak, oni očekuju da vlast napravi korake koji će voditi do birališta krajem ove godine, dok se tvrda desnica za izbore na svim nivoima zalaže od februara.Predsednik Vučić je u sredu uveče rekao da je dobio pismo (opozicije) i da je tim povodom razgovarao s više ljudi, od kojih su neki za, neki su protiv (izbora). Navodi da u ovom trenutku ne misli da je to ključna tema, ali da morate da poštujete demokratiju i opozicione stranke, šta god mislili o njihovom radu. Podsetimo, u zvaničnom, pisanom zahtevu dela prozapadne opozicije naveden je zahtev za „raspisivanje izbora do kraja godine”, što je podrazumevalo da njihovo održavanje može u tom slučaju biti čak i u martu.
„Mi smo spremni za izbore od 17. decembra, mislim da ne možete 24. decembra, to je Badnji dan, katolički Božić”, rekao je Vučić i ponudio, ako žele, da se razgovara i o suboti, 23. decembru, kao mogućem datumu održavanja. Precizirao je da će biti zajedno održani i parlamentarni, pokrajinski i beogradski i u još nekim opštinama. „U većini ne, ali u još nekim opštinama svakako. Razgovarao sam sa Aleksandrom Šapićem (gradonačelnikom Beograda) i dogovorili smo se i kako će da se predstave rezultati za Beograd. On će voditi najverovatnije listu SNS-a. To je predlog Miloša Vučevića, predsednika SNS-a”, najavio je Vučić gostujući na RTS-u.
Šapić je izjavio juče da će izbori u prestonici vrlo verovatno biti 17. decembra. Nije poznat način na koji će doći do izbora (ostavka gradonačelnika ili na drugi način, kao što je kolektivna ostavka svih odbornika vlasti u Skupštini grada Beograda). „Znaćete za nekoliko dana. Ako izbori budu 17. decembra, ako to bude konačan dogovor, znaćete za par dana. Postoje tačno zakonske procedure koje uslovljavaju tu odluku. Za par dana ćete imati informacije ukoliko se budemo dogovorili da konačan datum bude 17. decembra. A vrlo verovatno će biti, a uskoro ćete znati koji će biti potezi da bismo morali da sprovedemo izbore 17. decembra”, odgovorio je Šapić. Takođe, pojedini mediji izneli su navode da bi do danas u jutarnjim satima ostavke trebalo da podnesu svi čelnici opština na jugu centralne Srbije.Narodni poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović za „Politiku” kaže da proevropska opozicija ne veruje ništa predsedniku Vučiću dok ne vide da su zvanično raspisani vanredni parlamentarni i beogradski izbori. „Mi smo tražili da se ovi izbori održe do kraja ove godine i čekamo da ih raspiše. Ako se s tim slaže, to je dobro za demokratiju i za Srbiju, jer svaki dan što je SNS duže na vlasti, gubitak je za građane”, kazao je Lazović.
Poslanik pokreta „Ekološki ustanak” Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je juče, u izjavi za agenciju Beta, od predsednika Vučića da se jasno izjasni kada će biti izbori. Smatra da opozicija ne treba da se izjašnjava o tom datumu jer je, kako tvrdi, njen zahtev za održavanje izbora do kraja godine jasan.
A predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da se iz nastupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića u sredu uveče ne može zaključiti da će izbori biti održani 17. decembra, ali da su patriotske stranke spremne za izbore kad god oni budu. Ona je na konferenciji za novinare rekla da su gotovo sve stranke takozvane državotvorne opozicije insistirale na izborima još kad je objavljen „francusko-nemački plan” kao nova agenda prema Kosovu.
Odgovarajući na pitanja novinara, lider Dveri Boško Obradović ponovio je da će izaći na izbore kad god oni da budu održani, ali da je sada prioritet da se zakaže sednica i razgovara o Kosovu. Dodao je da ne vidi s kojim obrazloženjem će vlast da odbije predlog koji bi, kako očekuje, trebalo da podrže i ostale opozicione stranke. Biševac: Nepotrebno da se glasa dva puta u nekoliko meseci
Novi Pazar – Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podneo je ostavku na tu funkciju, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada. Biševac je u obrazloženju naveo da je svojom ostavkom omogućio da se lokalni izbori u Novom Pazaru održe u decembru, kada i parlamentarni. Time bi se, naveo je, uštedela budžetska sredstva, a i građanima je nepotrebno da u roku od nekoliko meseci dva puta izlaze na birališta. Kako navode lokalni mediji, ostavke su podneli ili najavili i još neki gradonačelnici i predsednici susednih opština.Terzić: Neophodna provera
Kraljevo – Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva (SNS), podneo je ostavku na tu funkciju. Kako nam je u kraćem telefonskom razgovoru objasnio, na to se odlučio kako bi se stekli uslovi za prevremene lokalne izbore u ovom gradu i proverile sve učestalije tvrdnje opozicije da je Srpske napredna stranka na području Kraljeva izgubila većinsko poverenje. „Nastavićemo da radimo u tehničkom mandatu tako da započeti poslovi neće stati i građani ne treba da brinu. Ova provera je neophodna kako bi se utvrdilo da li građani Kraljeva žele vlast sastavljenu od lopova, secikesa i ljudi sklonih porodičnom nasilju ili će još jednom poverenje dati nama koji smo proteklih godina gradili puteve, podizali proizvodne pogone, zaposlili oko 7.000 ljudi...”, dodao je Terzić.