Vesti
Politika
"Srbija protiv nasilja" u Beogradu, protestna šetnja do Republičkog javnog tužilaštva
14.10.2023. 20:00
Izvor: RTS
"Srbija protiv nasilja" u Beogradu, protestna šetnja do Republičkog javnog tužilaštva
Protest "Srbija protiv nasilja" održava se danas 24. put u Beogradu. Građani su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, nakon čega će održati protestnu šetnju do Republičkog javnog tužilaštva.
Grbović: Saterali su nas u ćošak, nema više nazad
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je u obraćanju okupljenjima da je njihova ambicija da menjaju Srbiju, i da "nema prilagođavanja onima koji je uništavaju".
“Saterali su nas u ćošak, nema više nazad, možemo samo napred“, poručio je Grbović.
Okupljanje ispred Doma Narodne skupštine
Građani se okupljaju ispred Doma Narodne skupštine, odakle će, prema najavi, krenuti u protestnu šetnju Ulicom kneza Miloša, do Vlade Srbije, a zatim Nemanjinom do Republičkog javnog tužilaštva.
Građani su se večeras u Beogradu okupili 24. put na protestu "Srbija protiv nasilja", koji organizuje deo opozicije.
Protest je počeo u 18 časova ispred Skupštine Srbije, odakle će okupljeni, prema najavi, krenuti u protestnu šetnju Ulicom kneza Miloša, do Vlade Srbije, a zatim Nemanjinom do Republičkog javnog tužilaštva.
U Kragujevcu je juče održan protestni skup "Kragujevac protiv nasilja", pod sloganom "Dogovor za pobedu".
Poslaničke grupe dela opozicije potpisale su pre nekoliko nedelja "Dogovor za pobedu", koji podrazumeva zajedničko delovanje za vanredne beogradske i parlamentarne izbore.
Najavljeno je da će kod Skupštine govoriti predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić.
Predstavnici dela opozicije su ranije predali i zahteve rukovodstvu RTS-a kojima, između ostalog, traže zastupljenost u informativnom programu proporcionalno vremenu koje imaju u parlamentu, pokretanje nove debatne emisije u večernjim satima na Prvom programu i da se, pored grupnog učestvovanja, njihovi predstavnici pozivaju u emisije i samostalno bez, kako kažu, nužnog prisustva partija na vlasti.
Zahtevi protesta
Od ranije poznati zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.
Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.
Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.
Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.
Protest "Srbija protiv nasilja" održan je 23. put prošle subote. Posle okupljanja ispred Doma Narodne skupštine, učesnici su krenuli “medijskom trasom“, a protest je završen ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.