Vesti
Politika
Fon der Lajen danas počinje posetu regionu
29.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
Fon der Lajen danas počinje posetu regionu
Brisel – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas počinje četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region. Ona će četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započeti danas, a pored Beograda, posetiće Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Prištinu.
„Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan”, saopštila je ranije Evropska komisija.
Predsednica EK sastaće se danas u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a sutra ujutru sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.
Ona će potom otputovati u Prištinu, gde će se sastati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem.
Fon der Lajen će u utorak ujutru boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.
Tokom posete Beogradu, u koji će doputovati u utorak popodne, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.
U sredu će u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Saveta ministara Borjanom Krišto. Fon der Lajen će imati konferencije za novinare tokom svih poseta, najavljeno je iz Evropske komisije, prenosi Tanjug.