Vesti
Politika
Dan posle raspisivanja izbora Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom
02.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Dan posle raspisivanja izbora Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o nedavnim razgovorima u Briselu i situaciji na Kosovu i Metohiji i istakao da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo priznanje nezavisnosti Kosova.
Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je naglasio da Srbija ostaje privržena očuvanju mira i stabilnosti, dok vlast u Prištini nastavlja svakodnevni progon srpskog stanovništva, posebno na severu Kosova i Metohije, koji vodi ka etničkom čišćenju srpskog naroda.
Vučić je ponovio da za Srbiju nije prihvatljivo bilo kakvo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je čvrsto posvećena poštovanju međunarodnog prava i očuvanju nacionalnih i državnih interesa.
Vučić i Bocan-Harčenko su istakli da je suštinski važno da bude formirana Zajednica srpskih opština.
Vučić je izrazio zahvalnost na doslednoj podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima, dodaje se u saopštenju.
Sagovornici su konstatovali da se srpsko-ruski odnosi uspešno razvijaju, uz nadu da će se sveobuhvatna saradnja nastaviti.
Vučić je juče raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar. Juče su takođe, raspisani i lokalni izbori u Beogradu i još 64 gradova i opština u Srbiji.