Vesti
Politika
ODIHR otvara misiju za posmatranje izbora u Srbiji
17.11.2023. 20:00
Izvor: Politika
ODIHR otvara misiju za posmatranje izbora u Srbiji
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je danas misiju za posmatranje vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, nakon zvaničnog poziva nacionalnih vlasti, saopštila je Kancelarija OEBS-a, javlja Tanjug.
Misiju će predvoditi ambasador Albert Jonson i čini je ključni tim od 11 međunarodnih stručnjaka sa sedištem u Beogradu, kao i 30 dugoročnih posmatrača, koji će od 21. novembra biti raspoređeni širom zemlje.
ODIHR će zatražiti 250 kratkoročnih posmatrača da stignu nekoliko dana pre izbora.
Misija će procenjivati sprovođenje izbora u skladu sa obavezama OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.
Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne i postizborne događaje.
Konkretne oblasti fokusa su implementacija zakonskog okvira, rešavanje izbornih sporova, praćenje medija i vođenja kampanje, uključujući i društvene mreže, kao i rad izborne administracije na svim nivoima.
Oni će takođe proceniti sprovođenje prethodnih izbornih preporuka ODIHR-a.
Sastanci sa predstavnicima državnih organa, političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice činiće sastavni deo posmatranja.
Na dan izbora, misija ODIHR-a, zajedno sa delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, posmatraće otvaranje biračkih mesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i tabelarni prikaz rezultata.
Dan nakon izbora, preliminarni nalazi i zaključci misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare, a konačni izveštaj sa ocenom celokupnog izbornog procesa i preporukama biće objavljen nekoliko meseci nakon procesa.