Vesti
Politika
Grlić Radman: Srbija da ne poseže za hladnoratovskim metodama ako želi brže ka EU
24.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Grlić Radman: Srbija da ne poseže za hladnoratovskim metodama ako želi brže ka EU
Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Sarajevu da Srbija ne bi trebalo da izbegava saradnju i da poseže za hladnoratovskim metodama u međudržavnim odnosima ako želi da ubrza put ka Evropskoj uniji i da gradi regionalnu stabilnost.
Odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Sarajevu, Grlić Radman je kazao da je „za žaljenje što je Srbija posegnula za proterivanjem prvog sekretara hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoja Šnajdera, tim pre što nikakvi razlozi za to nisu navedeni u odluci“, prenosi agencija HINA.
Grlić Radman je naveo da se takvim odlukama „ne grade dobrosusedski odnosi“ i da se „ujedno šalje loša poruka kada je reč o vrednostima i kriterijumima koje bi trebalo primeniti na putu ka članstvu u Europskoj uniji“.
„Šteta je što je Srbija odabrala taj put, naročito kada želi da postane članica EU. Treba raditi na prijateljskim odnosima među zemljama Zapadnog Balkana i promovisati regionalnu stabilnost. Ovo više podseća na hladnoratovsku retoriku“, dodao je Grlić Radman.
On je ukazao da Hrvatska „već dugo čeka odgovor“ Srbije na poziv za sastanke na kojima bi bila rešavana konkretna pitanja iz domena bilateralnih odnosa.Odnosi Beograda i Zagreba ponovo su zategnuti ove nedelje, nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo Šnajdera za nepoželjnu osobu, navodeći kao razlog kršenje Bečke konvencije. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potom je proglasilo za nepoželjnu osobu savetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da je Zagreb bio informisan o dokazima koje je Beograd prikupio o aktivnostima Šnajdera, navodeći da on „nije obaveštajni zvaničnik, već diplomata“ i da ne može da se bavi ničim što ne spada u domen diplomatskih poslova. Dodao je i da nema nikakvih dokaza da je proterani Novaković prekršio Bečku konvenciju.