Vesti
Politika
Potpise za izbore u Beogradu predali u „foto-finišu“: Taktika ili problemi sa sakupljanjem potpisa?
28.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Potpise za izbore u Beogradu predali u „foto-finišu“: Taktika ili problemi sa sakupljanjem potpisa?
Među poslednjima za beogradske izbore svoje potpise predali su predstavnici izbornih listi “Ćale ovo je za tebe”, “Čedomir Jovanović – Mora drugačije”, “Mi – Glas iz Naroda”, kao i manjinske “Ruski manjinski savez”, u okviru koje nastupa i udruženje “Levijatan – Srpsko ruski pokret”.
Kada je sakupljanje potpisa u pitanju, predstavnike ovih listi upitali smo da li je upravo to razlog za tako kasnu predaju potpisa, ili je to pak potez taktičke vrste.
Proglašavanje pojedinih izbornih listi, poput one koju je predala koalicija “Srbija na Zapadu”, ali i one koju je predala grupa građana Petra Đurića, prati kontroverza oko falsifikovanih potpisa. Kao podrška ovim listima našlo se i ime novinarke Jelene Zorić.
Đurić kaže za Danas da potpis svako overava za sebe, kod notara ili opštinskog overitelja, te da on, kao nosilac liste, nema mogućnost da vrši pojedinačni nadzor.
“Tako da do momenta skupljanja svih overenih obrazaca nosilac liste jednostavno ne zna ko je dao potpis. Čak i nakon skupljanja svih overenih potpisa ne može znati da li se overeni obrazac sa imenom Jelena Zorić odnosi na novinarku ili neku drugu osobu istog imena ili prezimena jer zanimanje nekoga nije deo obrasca koji se overava”, tvrdi Đurić.On dodaje da predaja potpisa među poslednjima u njihovom slučaju nije taktički potez, već realnost političke scene, s obzirom na to da su oni grupa građana.
“Sav rad na terenu je volonterski, bez „radnog“ vremena i posvećen ukazivanju na konkretne probleme u gradu. Kad obilazite problematične lokacije, razgovarate sa ljudima, pokušavate da pomognete… nema vremena za partijske poslove i jurnjavu za rednim brojem na glasačkom listiću”, kaže nosilac liste “Ćale, ovo je za tebe”.Nosilac liste “Mora drugačije” na pokrajinskim, parlamentarnim i beogradskim izborima, Čedomir Jovanović, kaže za Danas da problema prilikom sakupljanja nisu imali, te da su želeli da budu simbolički želeli da budu poslednji na listiću za beogradske izbore.
U tome su ih sprečili predstavnici liste “Ruski manjinski savez”, koje naziva “političkim muljatorima” i “smešnom manjinskom listom”.
Kako napominje, želeli su da izađu sa adekvatnom listom, odnosno da naprave dogovore u čitavoj Srbiji, što danas, smatra, nije lako.
Podseća da je LDP uvek bio među prve tri liste koje su RIK-u predavale potpise, što nazivamo njihovom tradicijom, ali da su na beogradskim izborima 2018. izašli sa idejom novih lica, čija je ideja bila da potpise predaju u “minut do 12”, kako bi pokazali kakvo je stanje u zemlji.
Dve godine kasnije, na parlamentarnim izborima su, navodi, učestvovali samo jer nisu bili za bojkot, misleći da je za politiku loše vraćati se na ulicu.
Poručuje da na ove izbore ne idu kao stranka, jer to ne bi bilo fer, te da je u kampanju “ušao kroz prozor” isprovociran, kako kaže, nesposobnošću poltičke scene da dogovori na one izazove koji odlučuju o sudbinama generacije njegove dece.
“To se desilo par dana nakon Banjske u vremenu kada sam rekao da smo zaćutali i napokon pokazali da smo narod piz*a”, kaže Jovanović.Na pitanje gde je i kako vršio sakupljanje potpisa, imajući u vidu stalne kritike koje slede onda kada izborne liste ne vode kampanju za sakupljanje potpisa, Jovanović je odgovorio više nego burno, upućujući pritom i optužbe za tendecioznost našem listu.
“Ja nisam vodio kampanju? Ja mislim da je bezobrazluk ponašanje Danasa. Objavili ste svinjariju o meni, tako što ste mi u pola devet poslali poruku, a tekst je već bio napisan. Gadili ste me jer vam je to bio zadatak. Što me niste pitali kada su se sakupljali potpise? Što me niste zvali kada su se sakupljali potpise pa da Vas odvedem? Šta Vam znači da su se sakupljali u čitavoj Srbiji? Ja ne mogu da skupim potpise? Pogledaj mi Tviter svaka objava mi je po sto hiljada. Ko to kaže? Oni koji nisu mogli da skupe potpise da osnuju stranku, pa su je kupovali ko na pijaci. Skupljali smo mislim u 34 grada i opštini u Srbiji”, kaže Jovanović, precizirajući da pod „svinjarijom“ misli na tekst o izbornom spotu iz 2008. godine koji je Jovanović okačio ove godine na dan rođendana LDP-a.
Zatim je rekao da danima nije spavao obilažeći ljude, upoznavajući i one koje do tada nije znao.Dok su nam je Hristos Aleksopulos iz “Ruskog manjinskog saveza” rekao da će nam na pitanja odgovoriti onda i ako im lista bude proglašena, Aleksandar Jerković, nosilac beogradske liste “Mi – Glas iz naroda”, poput Jovanovića, poručuje da nisu imali problema kada je u pitanju sakupljanje potpisa.
Nosilac ove liste na parlamentarnim izborima biće pulmolog Branimir Nestorović.
“Činjenica da smo predali 4.000 od potrebnih 3.000 potpisa za kandidaturu beogradske liste najbolje ilustruje činjenicu da apsolutno nije bilo problema sa brojem ljudi voljnih da nas podrže. Problem je bila nepotrebno komplikovana procedura pa smo u prvim danima morali da molimo ljude da dođu sutradan jer notar nije mogao da obradi tu količinu potpisa. Drugi problem je fizičko sortiranje potpisa po azbučnom redu. Dakle kao i u svim ostalim segmentim sistema, katastru, opštini – nepotrebno komplikovane procedure i katastrofalna organizacija službenika”, kaže Jerković.Jerković, koji je i poslanik izabran na listi bunjevačke stranke, kaže da će, ako mu građani daju podršku u Beogradu, upravo da se bavi pitanjem administracije, da “građani ne bi u 21. veku glumili poštare između dva šaltera i popunjavali milion formulara”.
Rok za predaju potpisa istekao je u nedelju, 26. novembra, u ponoć. Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori raspisani su za 17. decembar.