Vesti
Politika
Meloni: Italija i Srbija imaju izuzetne bilateralne odnose
03.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Meloni: Italija i Srbija imaju izuzetne bilateralne odnose
Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je u jednodnevnoj poseti Srbiji, zahvalila se danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, tokom svoje prve posete zemlji i naglasila da su Italija i Srbija posebno u poslednjem periodu razvili bilateralne odnose.
„Imali smo i Biznis forum koji je spomenuo predsednik, a i dijalog između naših vlada je intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju“, rekla je Meloni u obraćanju medijima nakon sastanka sa Vučićem, prenosi Tanjug. Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dve zemlje, i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju ovde, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika predsednika.
„Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumeju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, i zato smo mi ovde. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja“, rekla je Meloni.
Ona je naglasila da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla „ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope“.„Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i sve ono što Evropska komisija traži“, rekla je Meloni.
„Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces, i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele“, rekla je Meloni.