Vesti
Politika
RIK odbacio prigovor koalicije SPN za poništavanje izbora
29.12.2023. 20:00
Izvor: RTV
RIK odbacio prigovor koalicije SPN za poništavanje izbora
Beograd - Republička izborna komisija odbacila je danas prigovor liste "Srbija protiv nasilja" za Beograd o poništavanju izbora, a kako je objasnio njen predsednik Vladimir Dimitrijević, predlog je odbačen, jer ga je podnelo neovlašćeno lice. Na sednici je prethodno zamenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao da je RIK dobio prigovor koalicije SPN za odbornike Skupštine grada Beograda, te da je uz navedeni prigovor dostavljeno i rešenje GIK-a gde se gradska komisija oglasila nenadležnom za odlučivanje po prigovoru i predmet uputila RIK-u.
"Na ovakvu odluku GIK-a uložena je žalba Višem sudu u Beogradu od strane koalicije Srbija protiv nasilja, a Viši sud je doneo presudu protiv rešenja GIK-a kao neosnovanu", rekao je Janković.
Dalje je dodao da je RIK prethodno ispitujući prigovor po pitanju stvarne nadležnosti RIK-a konstatovao da je koalicija SPN kao podnosilac liste kandidata za odbornike za Skupštinu grada podnela zahtev za poništavanje glasanja na svim biračkim mestima na teritoriji GIK-a.
On je naveo i da je u tom prigovoru bilo i primedbi na republičke izbore, odnosno da su izbori za narodne poslanike sprovedeni uz "grubo kršenje prava", pa se traži poništavanje glasanja na svim biračkim mestima.
"Na osnovu ovakvih činjenica smatram da podnosilac prigovora, koalicija Srbija protiv nasilja, kao podnosilac liste za kandidate za odbornike Skupštine grada Beograda nema aktivnu legitimaciju za podnošenje pravnih sredstava u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike i ne spada u krug ovlašćenih subjekata zbog čega smatram da je ovaj prigovor podnelo neovlaćeno lica te da ga treba odbaciti", rekao je Janković.
Član RIK-a Vladimir Dragaš je takođe ocenio da RIK treba da se proglasi nenadležnim za odlučivanje budući da, kako kaže, nije RIK-u ni upućen.
"Podnela ga je izborna lista odnosno lica koja su ovlašćena za podnošenje izborne liste koja je proglašena za gradske izbore. Ta lica su u prigovoru navela da se podnosi GIK-u, dakle postoji zahtev prema GIK-u da se ponište izbori na svim mestima na njihovoj teritoriji, a vezano za te izbore", rekao je Dragaš.
On je naveo da se "očiglednim zatvarenjem očiju" došlo do toga da se GIK proglasi nenadležnim i zaključuje da se prigovor ne odnosi na gradske već na republičke izbore.
RIK poništio rezultate na još četiri biračka mesta
Republička izborna komisija (RIK) poništila je danas rezultate parlamentarnih izbora na četiri biračka mesta.
RIK je poništila rezultate na dva biračka mesta u Bačkom Petrovcu, na biračkom mestu broj 7 u Petrovcu na Mlavi, kao i na biračkom mestu broj 20 u Mionici.
RIK je poništio rezultate na izbornim mestima broj 4 i 11 u Bačkom Petrovcu, i to zbog izbornih nepravilnosti poput glasanja van biračkog mesta, korišćenja mobilnog telefona na biračkom mestu, sprečavanja birača da glasaju, kao i zbog toga što na jednom od biračkih mesta nije korišćena obavezna UV lampa.
Kako je saopšteno da današnjoj sednici RIK-a, ustanovljeno je da je opravdan prigovor liste "Srbija protiv nasilja" u kojem se zahteva poništenje na biračkom mestu broj 4 u Bačkom Petrovcu podnosioca Andreja Melega, koji je ukazao na neosnovano sprečavanje birača Jana Valetinka da izvrši svoje građansko pravo i glasa.
RIK je konstatovala da podnosilac proglašenih izbornih lista ima pravo da ukazuje na sve nepravilnosti koje se dešavaju na biračkom mestu tokom sprovođenja glasanja, kao i da je Zakon o izboru narodnih poslanika jasno definisao kao nepravilnost neosnovano sprečavanje birača da glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u izvod izbornog spiska, što je osnov za poništavanje glasa na biračkom mestu.
"Republička izborna komisija smatra da je birački odbor na biračkom mestu broj 4 u opštini Bački Petrovac neosnovano sprečila birača Jana Valentika da glasa i na osnovu toga je zaključila da je na ovom biračkom mestu učinjena povreda koja je bila suprotna sprovođenju postupku glasanja", naveo je izvestilac za ovu tačku dnevnog reda.
Takođe u Bačkom Petrovcu, RIK je poništio glasanje i na izbornom mestu broj 11, na osnovu prigovora liste "Nacionalno okupljanje", koju čini koalicija Dveri i Zavetnika.
Na ovom biračkom mestu glasanje je poništeno zbog toga što je utvrđeno da je korišćen mobilni telefon, kao i da na glasanju van biračkog mesta nisu korišćene UV lampe i sprej za utvrđivanje identiteta glasača na UV lampi, te da su svi listići koji su doneti od glasača koji su glasali van biračkog mesta ubačeni u glasačke kutije i uračunati u ukupne rezultate izbora.
Na sednici je navedeno da su prema zapisniku rada biračkog odbora 44 birača glasala van biračkog mesta, a da je izborna komisija opštine Bački Petrovac obaveštena putem telefona od strane predsednika biračkog odbora da postoji kvar na UV lampi, nakon čega je biračkom odboru bez odlaganja obezbeđena ispravna UV, što ukazuje na to da UV lampe nije bilo neki period.
Poništeno je glasanje i na biračkom mestu 7 u Petrovcu na Mlavi, zbog toga što je utvrđeno da su pojedini birači na svojim rukama imali tragove nevidljivog spreja, i da im je dopušteno da glasaju uz opravdanje da nisu glasali na drugim biračkim mestima, već da je došlo do tehničke greške.
Kako je dodao izvestilac za ovu tačku dnevnog reda, birački odbor je nakon što je pregledom UV lampom utvrđeno prisustvo tragova nevidljivog spreja mogao da omogući glasanje samo ukoliko su podneli na uvid rešenja da su članovi biračkog odbora.
Podnosilac prigovora o nepravilnostima na ovom biračkom mestu je, takođe, lista "Nacionalno okupljanje".
Na biračkom mestu broj 20 u Mionici, glasanje je poništeno na osnovu primedbe u zapisniku rada u kojem je navedeno da je birač Lepa Teodosijević u glasačku kutiju ubacila dva glasačka listića, da su drugi članovi biračkog odbora to primetili, ali da nisu reagovali i pokušali su da utiču na to da se to ne prijavi.
RIK je utvrdio da su ove nepravilnosti bile upisane u zapisnik rada biračkog odbora pod tačkom 15, na osnovu čega je glasanje i poništeno.
Kao i prethodna tri usvojena prigovora, i ovaj je podnela lista "Nacionalno okupljanje".
Na današnjoj sednici takođe je odbačen i prigovor liste "Srbija protiv nasilja" za Beograd o poništavanju izbora, a kako je objasnio predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, predlog je odbačen, jer ga je RIK-u podnelo neovlašćeno lice.
Na sednici je prethodno zamenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao da je RIK dobio prigovor koalicije SPN za odbornike Skupštine grada Beograda, te da je uz navedeni prigovor dostavljeno i rešenje GIK-a gde se gradska komisija oglasila nenadležnom za odlučivanje po prigovoru, i predmet uputila RIK-u.
"Na ovakvu odluku GIK-a uložena je žalba Višem sudu u Beogradu od strane koalicije Srbija protiv nasilja, a Viši sud je doneo presudu protiv rešenja GIK-a kao neosnovanu", rekao je Janković.
Dalje je dodao da je RIK prethodno, ispitujući prigovor po pitanju stvarne nadležnosti RIK-a, konstatovao da je koalicija SPN kao podnosilac liste kandidata za odbornike za Skupštinu grada podnela zahtev za poništavanje glasanja na svim biračkim mestima na teritoriji GIK-a.
On je naveo i da je u tom prigovoru bilo i primedbi na republičke izbore, odnosno da su izbori za narodne poslanike sprovedeni uz "grubo kršenje prava", pa se traži poništavanje glasanja na svim biračkim mestima.