Vesti
Politika
Lavrov: Zapad pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji
31.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Lavrov: Zapad pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji
Moskva ocenjuje situaciju u Srbiji kao stabilnu, vlasti zemlje čvrsto drže situaciju pod kontrolom, jasno shvatajući da je to sada nacionalni interes, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ruski ministar smatra da Zapad nije spreman da se pomiri sa rezultatima izbora u Srbiji i podrškom koju je narod zemlje pružio predsedniku Aleksandru Vučiću, pa su pokušali da „organizuju nelegalno preuzimanje vlasti“.„Ono što se desilo u Beogradu je još jedan pokušaj orkestriranja nelegalnog preuzimanja vlasti. Sudeći po svemu, nisu svi na Zapadu spremni da se pomire sa činjenicom da su srpski birači na izborima izrazili podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom političkom kursu“, rekao je Lavrov za Sputnjik.
Ministar je napomenuo da Srbija pamti kako je završen državni prevrat u Ukrajini 2014. godine.
„Očigledno je zbog toga broj demonstranata relativno mali – svega nekoliko stotina ljudi. Građani nemaju poverenja u ličnosti koje se verbalno protive nasilju, a u stvarnosti ponašaju potpuno suprotno: ignorišu rezultate volje građana i provociraju organe reda“, naglasio je Lavrov.Ministar je dodao i da Rusija i Srbija imaju za cilj da razvijaju saradnju u mnogim oblastima, uključujući i oblast bezbednosti.
„Naš dijalog sa Srbijom je ritmičan, karakteriše ga otvorenost i usmerenost na razvijanje različitih oblasti saradnje, uključujući i oblast bezbednosti. Ovo je prilično osetljiva oblast. Ispravno bi bilo reći da je Moskva uvek spremna da pomogne srpskim prijateljima“, zaključio je Lavrov.