Vesti
Politika
RIK odbacila prigovore na regularnost izbora u Pirotu i Negotinu
04.01.2024. 20:00
Izvor: Danas
RIK odbacila prigovore na regularnost izbora u Pirotu i Negotinu
Republička izborna komisija (RIK) odbacila je još dva prigovora na tok glasanja u Pirotu i Negotinu. RIK je kao neosnovane odbacila prigovor birača Gorana Đurića iz Pirota koji je gradskoj komisija dostavio protiv zbirnog izveštaja o izborima na teritoriji grada Pirota, na svih 86 biračkih mesta.
On je naveo da nije primenjen zakon, da nedostaje 200 glasačkih listića zbog čega nije moguće utvrditi rezultate glasanja, a izrazio je i sumnju u fiktivnu prijavu birača, zaključujući da je kompromitovan čitav proces.
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da je gradska izborna komisija Pirota primila zapisnike sa svih 86 mesta, a nije donela ni jedno rešenje o poništavanju glasanja.
Zahtev liste „Srbija protiv nasilja“ da se izbori ponište, komisija je ranije odbacila kao neblagovremen, a kada je reč o „fiktivnim biračima“ kako je rekao Dimitrijević „nije navedeno kako je kompromitovan proces“.
RIK je odbacila kao neblagovremen i prigovor podnosioca liste „Srbija protiv nasilja“ u Negotinu za poništavanje glasanja, jer je navodno poslat nakon isteka zakonskog roka.