Vesti
Politika
Vladimir Bilčik: Ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima
11.01.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vladimir Bilčik: Ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima
„Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora”, izjavio je Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela Evropske unije za Srbiju.
Bilčik je u intervju za Glas Amerike rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023.„Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima je učestvovala vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji”, rekao je poslanik Bilčik.
Poručio je i da želi da ohrabri vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje.
„Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet bude zaštićen. A, ukoliko bude ispravki – to je na institucijama Srbije. Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje. Kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti. Tako da prilikom sledećih izbora – više ne bude tih suštinskih pitanja”, precizirao je Bilčik.Posmatračka misija izbora u Srbiji, koju je predvodila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), upozorila je u preliminarnom izveštaju da su izbore u Srbiji obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, neravnopravni uslovi za sve učesnike – oličeni u favorizovanju vladajuće Srpske napredne stranke. Domaći posmatrači Crte utvrdili su da je izborni inženjering, sproveden organizovanim dovođenjem birača iz susednih država na glasanje na lokalnim izborima u Beogradu, uticao na izborni rezultat i ne odražava volju građana prestonice.U delu javnosti Srbije, Bilčikovi stavovi nakon izbora protumačeni su kao da je tvrdio da je glasanje proteklo bez većih nepravilnosti. U razgovoru za Glas Amerike ukazao je da je tako nešto posledica, kako je precizirao, izvlačenja određenih reči iz konteksta.
„Sve vreme imam jedan stav o izborima u Srbiji. To stanovište je da sam podržao zajednički izveštaj i zaključke Evropskog parlamenta koji su usvojeni i predstavljeni u ponedeljak popodne 18. decembra. Kao i zajedničku izjavu posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnika Saveta Evrope i posmatrača Evropskog parlamenta. Zauzeli smo veoma jasan i jedinstven stav. Nema nikakve promene, niti moje dve različite izjave. Pozdravili smo činjenicu o velikoj izlaznosti birača. Mislim da su i svi cenili to što, podvlačim, nije bilo nasilja i velikih incidenata”, rekao je Bilčik.
Dodao je i da su u vezi sa jednim slučajem nasilja koji se dogodio van Beograda, kada je napadnuta grupa posmatrača u njihovom vozilu, pozvali na hitnu istragu.
„U tom smislu izbori su bili dobro sprovedeni i održani. Svesni smo izveštaja o nepravilnostima i nepoznanicama – posebno u vezi sa kupovinom glasova, kao i birača koji su iz drugih mesta došli i glasali u Beogradu. Vrlo jasno smo od nadležnih tražili da detaljno i u potpunosti istraže te događaje. Dodaću i da je naš mandat bio posmatranje parlamentarnih, a ne lokalnih izbora. Naravno, u političkom smislu, izuzetno je važno pratiti nepravilnosti na svim nivoima”, rekao je Bilčik, dodavši da pozdravlja skori dolazak predstavnika Saveta Evrope koji će sa zvaničnicima Srbije razmatrati okolnosti koje su propratile održavanje lokalnih izbora.Izvestilac EP za Srbiju očekuje da se formiranje institucija u Srbiji odvija, kako je rekao, u skladu sa izbornim rezultatima.
„Mislim da je važno da izborne rezultate u potpunosti prihvate sve strane. To podrazumeva detaljno praćenje bilo kakvih nepravilnosti, a posebno relevantnih zaključaka OEBS-a i izveštaja koji se očekuje u narednim nedeljama. Mislim da će to predstavljati dobru osnovu za diskusiju zasnovanu na činjenicama o daljim koracima. U tom smislu, šta god drugo bih rekao bila bi spekulacija. Sačekajmo izveštaj”, poručio je Bilčik.