Vesti
Politika
Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privreda regiona
22.01.2024. 20:00
Izvor: Politika
Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privreda regiona
Tehnički protokoli danas potpisani u Skoplju omogućiće uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana i najbolji su odgovor na potrebe privrede regiona, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.
Prema njegovim rečima, uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje startuje 1. marta, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.
„Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera”, objasnio je Čadež, prenosi Tanjug.
Kako se navodi u saopštenju PKS-a, predsednik tog udruženja privrednika je naglasio da mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, a ublažiće i ogroman problem odliva kadrova.
U Skoplju su danas u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola - Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokol o sprovođenju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržštu rada na Zapadnom Balkanu.
Sporazume je u ime srpske strane potpisao državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.