Vesti
Politika
Primopredaja Hitlerove Direktive za napad na Jugoslaviju održana u Vladi Srbije
24.01.2024. 20:00
Izvor: Politika
Primopredaja Hitlerove Direktive za napad na Jugoslaviju održana u Vladi Srbije
Primopredaja originala Direktive br. 25 kojom je nemački kancelar Adolf Hitler 28. marta 1941. godine izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku održana je danas u Vladi Srbije, saopštili su iz Muzeja žrtava genocida.
Primopredaju su izvršili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.Počev od četvrtka, 25. januara 2024. godine, u podne, pa sve do 18. februara tekuće godine, jedan od najznačajnijih istorijskih izvora celokupne nacionalne prošlosti srpskog naroda i čitavog našeg Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika Republike, Vlada Republike Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi 29. novembra 2023. godine bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda.
Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od sada u vlasništvu Republike Srbije.
Navedeni prvorazredni istorijski izvor od danas je trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida.Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.
Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.
Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ,,političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.
Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.
Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se sada nalazi u posedu Republike Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.Nedavnom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora, Republika Srbija, njen predsednik i Vlada, još jednom su demonstrirali odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom povraćaju pokretnih kulturnih dobara u našu zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umetničkog i drugog nasleđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao i celokupne Republike Srbije.