Vesti
Politika
Predsednik Vučić sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU
31.01.2024. 20:00
Izvor: RTV
Predsednik Vučić sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU
Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.
Sastanak je počeo malo posle 18 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.
Na sastanku je prisutan i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić.
Vučić je sinoć održao hitan sastanak u Predsedništvu sa pojedinim ministrima, kako bi postigli dogovor o koracima, koje će Beograd preduzeti.
Povod sastanka je odbijanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da odloži početak primene odluke o zabrani upotrebe dinara.
Po podne se oglasio i prvi zamenik premijera u Prištini Besnik Bisljimi, koji kaže da se Vlada zalaže za međutranzitni period, kako bi se građani prilagodili novoj uredbi centralne banke o evru.
Bisljimi apeluje na Centralnu banku Kosova da stupi u kontakt sa Narodnom bankom Srbije, kako bi pronašli najbolji način za promenu dinara u evre.
On ističe da uredba ne zabranjuje niti se bavi srpskim dinarom, jer je, kako kaže, dinar još od ranije zabranjena valuta.
Društvo lobista Srbije poručuje da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine otežan i odložen, zbog odluke o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, a koja će uticati na život srpskog naroda.
"Odgovornost političkog zapada i međunarodne zajednice je da nađe način da se ovo prevaziđe od trenutka donošenja te odluke, koja je čini mi se izvesna, pa do pronalaženja načina za buduće finansiranje Srba i srpskih institucija, s obzirom da je to jedan od važnih aspekata formiranja ZSO", saopštio je Nenad Vuković, predsednik društva lobista Srbije.
Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ukazuje na to da će, ukoliko se odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara primeni, sa odlaganjem ili bez njega, to biti direktan udarac na egzistenciju 80 hiljada Srba na Kosmetu.
"Zaustaviti takvu negativnu percepciju, istaći da će Beograd uvek stajati iza srpske zajednice na Kosovu i shvatiti da je ovo još jedna u nizu odluka Prištine koja očigledno ima podršku međunarodnih aktera", rekao je Surlić.
Iako je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izričito naglasio da neće biti odlaganja primene odluke o ukidanju srpskog dinara, u Centralnoj banci Kosova navode da se razgovara o odlaganju primene.
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da se u naredna dva dana očekuje postizanje dogovora o pitanju dinara.