Vesti
Politika
Nastavnica istorije u OŠ "Vladislav Ribnikar" dobila priznanje za hrabrost
13.02.2024. 20:00
Izvor: Politika
Nastavnica istorije u OŠ "Vladislav Ribnikar" dobila priznanje za hrabrost
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o posebnom javnom priznanju, koje se dodeljuje nastavnici istorije Osnove škole "Vladislav Ribnikar" iz Beograda Tatjani Stevanović, kao izraz podrške i poštovanja za iskazanu ličnu hrabrost prilikom ranjavanja u toku izvođenja nastave u masovnoj pucnjavi 3. maja 2023. godine.
Javno priznanje je u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, a inicijativu je pokrenula grupa nastavnika i učenika OŠ "Vladislav Ribnikar", koji su skupili 13.000 potpisa građana.Vlada je konstatovala da je masovna pucnjava u OŠ „Vladislav Ribnikar" slučaj koji i dalje potresa javnost, da zahteva reakciju države u više pravaca, da je prihvatanje podnete inicijative način da se ranjenoj nastavnici olakša materijalni položaj nakon teškog ranjavanja i sa posledicama koje će trpeti do kraja života, ali i prilika da se i kroz tu meru pokažu solidarnost i empatija, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Ideju da ranjena nastavnica istorije dobije neki vid novčane nadoknade, kao dodatak uz svoja mesečna primanja, koji bi bio trajan, do kraja života, koji nije prenosiv, ali je redovan i koji bi se isplaćivao svakog meseca i u skladu sa rastom troškova, podržao je i Savez samostalnih sindikata Beograda, dodaje se u saopštenju.