Vesti
Politika
Kakvu poruku šalje Vučić “migoljenjem” umesto iznošenjem jasnog stava o smrti Alekseja Navaljnog?
17.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Kakvu poruku šalje Vučić “migoljenjem” umesto iznošenjem jasnog stava o smrti Alekseja Navaljnog?
Premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala je danas pojedine medije “lešinarima na smrti” zato što su uočili da se predsednik Srbije tokom jučerašnjeg obraćanja supruge preminulog Alekseja Navaljnog na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, tik nakon tragične vesti, ponašao drugačije od svih drugih evropskih čelnika i izbegao da aplauzom pozdravi Juliju Navaljnu.
Kako je izvestio N1, predsednik Vučić je sedeo u prvom redu i među poslednjima je ustao Juliji Navaljnoj, ali se nije pridružio aplauzu.
Umesto toga, predsednik Srbije je nameštao slušalice za simultani prevod, a potom nastavio da stoji.
Dan posle, Vučić je govoreći o temama na konferenciji u Minhenu, na kojoj učestvuje, rekao da i tu tema o Rusiji preovladava.
„Što se Rusije tiče, to uvek čujete na svakom mestu i na svakom koraku i to sam čuo bar na dva sastanka danas. To je ključna tema, mislim, da mi budemo sasvim fer, suviše smo mi mali, ovo su naše muke“, rekao je on.
„Ali, Rusija je suština i sad ovo posle smrti (Alekseja) Navaljnog, to je užasno teška situacija i naravno tragedija i loša vest za ceo svet, za svakog normalnog čoveka je užasno kada čujete da je neko preminuo. Da li je preminuo iz ovog ili iz onog razloga, to će istraga bilo čija da ustanovi, ali svakako loša vest koja doprinosi još težoj atmosferi“, rekao je Vučić.Navaljni je preminuo u zatvoru za najteže prestupnike, gde ga je režim Vladimira Putina zatočio kao političkog zatvorenika. To je, razume se, bio I razlog zbog kojeg su evropski zvaničnici aplauzom pozdravili njegovu suprugu na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, na kojoj učestvuje predsednik Srbije.– Nije njemu, Vučiću, lako – ocenjuje za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno i profesorka Univerziteta u Beogradu.
Ona smatra da “treba biti dovoljno vešt šibicar da svakom daš šta mu treba, da zapravo nikome ne daš ništa, a sve sa ciljem da za sebe zadržiš baš sve”.
– Njegovo migoljenje u ovoj situaciji je tragikomično i infantilno, jer govori o notornom oportunisti koji ne sme imati ili ne sme da iskaže svoje mišljenje i svoj stav o bilo čemu – ističe naša sagovornica.
Pretpostavljam da mu je u glavi ključalo od panike, dodaje, da ne napravi potez koji će mu biti zameren s bilo koje strane.
– Na kraju se opredelio za najveću ljigavštinu – ustao je zbog očekivanja zapada, ali je prevrtao slušalice da ne bi tapšao i uvredio Putina. Takođe, Srbija je i velika kada je to potrebno, ali i mala kada je zgodno umanjiti značaj njegovih skaradnih postupaka – kaže Stojković.
To je veoma bedno ljudsko ponašanje, zaključuje, “a kada je takva osoba predsednik države, onda svi možemo samo da se stidimo”.– Aleksandar Vučić jednostavno nije u stanju da razlikuje dobro i zlo, celi svoj život to nije bio u stanju, jer zašto bi u suprotnom kao mladić postao član Srpske radikalne stranke, te zločinačke organizacije, a potom i njen generalni sekretar – kaže za Danas Dinko Gruhonjić, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu.
On priča o nekakvoj istrazi koja će, kao, otkriti uzrok smrti Navaljnog, postavlja pitanje Gruhonjić.
– Ko će sprovesti tu istragu? Inspektori iz Putinovih gulaga? Kao i njegovi idoli iz Drugog svetskog rata – četnici – tako je i Aleksandar Vučić nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije, odnosno na strani putinovskog neonacizma. S obzirom da je predsednik Srbije izašao iz devedesetih godina 20. veka, dakle iz nacionalsocijalističkog režima Slobodana Miloševića, čiji je bio ministar ratne propagande, njegov izbor je logičan i „dosledan“ – kaže Dinko Gruhonjić.– Problem je što je i on, ali i mnogi drugi političari i pripadnici intelektualne i ostalih „elita“ gorih od rulje u Srbiji natopio ovu zemlju nekakvom tobožnjom rusofilijom, koja nije ništa drugo nego obožavanje smrti, obožavanje krilatice „jedan narod, jedna država, jedan vođa“.
Srbija nastavlja da glavinja lavirintima ovozemaljskog pakla… – zaključuje sagovornik Danasa.