Vesti
Politika
Vučić o uvođenju sankcija Rusiji: Nisam hteo da igram heroja
20.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Vučić o uvođenju sankcija Rusiji: Nisam hteo da igram heroja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za agenciju Tass da namerava da i dalje vodi nezavisnu politiku po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji, uprkos ogromnim pritiscima Zapada.
Vučić je u intervjuu generalnom direktoru agencije Andreju Kondrašovu rekao da će se Srbija i dalje truditi da brani svoju poziciju što je duže moguće.
„To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo ne znam, ali se nadam“, kazao je Vučić, podsetivši da je, kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao da ne zna kako će se događaji razvijati i da je tada na državnom nivou odlučeno da Srbija, kao i svi ostali, osudi sukob, ali da je stav Srbije da ne uvodi sankcije.
On je naveo da mi znamo kako je kada vam se uvedu sankcije i da bi bilo nepravedno da to radimo ruskom narodu koji je za nas prijateljski.„Rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem jer nisam znao kakav će biti taj pritisak u budućnosti. Nisam hteo da igram heroja jedan, dva ili tri dana, a onda da promenim odluku. Ali ono što ja kažem je ‘ne znam’, a kada kažem da ne znam, onda je moja reč vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja“, rekao je Vučić.
Vučić je dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou gde je prisutan glavna tema sankcije Rusiji.