Vesti
Politika
Vučić za danas završio konsultacije: Zukorlić se nada da će njegova lista biti deo nove vlade
27.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Vučić za danas završio konsultacije: Zukorlić se nada da će njegova lista biti deo nove vlade
Usame Zukorlić, jedan od nosilaca liste „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu-Stranka pravde i pomirenja-Bošnjaci Sandžaka – Tomislav Žigmanov-Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“ izjavio je da na konsultacijama sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nije bilo reči o konkretnim rešenjima o njihovom učešću u Vladi Srbije, ali se nadaju da će biti njen deo.
Kako prenosi RTS, on je rekao da nije bilo reči o konkretnim rešenjima, zato što ovo nije mesto gde treba da se govori o tim stvarima.
„Ovo su konsultacije pre imenovanja mandatara, ali mi se nadamo da ćemo imati prilike da kroz resorna ministarstva učestvujemo u novom mandatu i ono što nas je predsednik Vučić i uverio jeste da će se on založiti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status“, rekao je Zukorlić novinarima.
Lider DSHV Tomislav Žigmanov na pitanje da li očekuje da će ponovo biti ministar u novoj vladi, odgovorio je da je predsednik bio jasan i da će se založiti kod onih koji su pobedili na izborima da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i kad je u pitanju struktura nove vlade.
„Mislim da je svima jasno da su beneficije od takvog stanja za sve građane Republike Srbije više nego dobre, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodnoj zajednici i sigurno da pridonosimo relaksiranijim odnosima u ovom delu Evrope u tom smislu“, rekao je Žigmanov.
Ocenio je da su njihovi dosadašnji doprinosi pokazali visoku odgovornost u obavljanju državnih poslova i da rezultati otvaraju mogućnost da budu i dalje deo svih institucija u kojima se donose odluke.
Razgovorom sa Zukorlićem i Žigmanovim Vučić je za danas završio konsultacije.
Podsetimo, danas je predsednik Srbije nastavio konsultacije za sastav vlade i najpre je razgovarao sa predstavnicima liste SVM.
On je juče razgovrao sa predstavnicima liste Politička borba Albanaca i listom Ruske stranke.
Zasad nije poznato kada će konsultacije o mandataru biti nastavljene, s obzirom na to da Vučić putuje na samit Ukrajine i Jugoistočne Evrope koji će biti održan u Tirani.
Na razgovor sa Vučićem treba da budu pozvane još liste „Mi, glas iz naroda“, kao i predstavnici koalicije oo SPS i SNS.
Kalicije „Srbija protiv nasilja“ i Nada saopštile su da neće ići na konsultacije.