Vesti
Politika
"Pečat na Francusku kao najvećeg saveznika u EU": Vučić se sutra sastaje sa Makronom u Parizu, evo šta će biti teme razgovora
07.04.2024. 20:00
Izvor: Blic
"Pečat na Francusku kao najvećeg saveznika u EU": Vučić se sutra sastaje sa Makronom u Parizu, evo šta će biti teme razgovora
Predsednik Aleksandar Vučić boraviće sutra i u utorak, 9. aprila, u zvaničnoj poseti Francuskoj, gde će s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o strateškim pravcima za unapređenje saradnje sa Francuskom. Analitičari očekuju da će ovaj sastanak "pečatirati Francusku kao najvećeg saveznika Srbije unutar Evropske unije".
Vučić će se sastati s Makronom sutra, a nakon susreta, predsednik će prisustvovati svečanoj večeri koju u njegovu čast u Jelisejskoj palati priređuje predsednik Makron.
Tokom posete, Vučić će imati i odvojene sastanke sa predsednikom Senata Francuske Žerarom Laršeom i ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom.
Predsednik Srbije će tokom posete prisustvovati i sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.
"Francuska preuzima ulogu Nemačke"
Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, kaže za "Blic" da bi susret u Parizu trebalo da "pečatira Francusku kao novog najvećeg saveznika Srbije unutar Evropske unije".
- Od kako su se zamrzli odnosi sa Nemačkom, Francuska je ta koja treba da preuzme tu ulogu. Vučić naziva Makrona prijateljem, najavljene su velike investicije. Treba očekivati rast francuskih investicija u Srbiju, ali ne i proboj što se tiče Kosova - navodi Jakšić.
Poslednji zvanični susret pre godinu i po dana
Poslednji put Vučić se zvanično sreo sa Makronom 10. novembra prošle godine u Jelisejskoj palati, sa kojim je tada razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine i ekonomskim temama.
- Sa predsednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, mislim 19. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo - rekao je Vučić pred polazak na put.
Ulazak Kosova u Savet Evrope, nuklearna energija, saradnja u oblasti namenske industrije, jačanje saradnje u IT sektoru, saradnja u oblasti obrazovanja i ekologije, tek su deo tema koje će biti pokrenute na sastanku u Parizu.
Sa Francuzima i o robotici, "erbas" helikopterima, zdravstvu...
Prema rečima našeg izvora, sa Francuzima će se raditi i oko robotike, „erbas“ helikoptera, ali i u oblasti obrazovanja, zdravstva, ekologije…
- Mi ćemo tamo imati 14 tema za razgovor. Tri su vezane za veštačku inteligenciju. Mi moramo da radimo na tom pitanju. Radićemo i na softverima sa Francuzima, a pričaćemo sa njima i o nuklearnoj energiji. To je najsigurnija energija. Setiće se neko pa će 2050. godine pustiti ovo što pričam, nećemo imati struje! Raste potreba za strujom, električni automobili, veštačka inteligencija, dalja industrijalizacija. Sve to jede struju. Sada svi nameštaju klimu leti na 18 stepeni. A zimi neće na 18, već na 23. E pošto je to životni standard, da se ne ljutimo na sebe, trebaće nam mnogo više struje - rekao je predsednik Vučić.
Kupujemo 12 novih "rafala"?
On je najavio da će jedna od tema biti i vojna industrija.
- Pričaću sa Makronom i o vojnoj industriji. On ima pitanje za mene, znam šta će pitati, ali neću da govorim o tome. Nadam se da ćemo završiti ugovore i potpisati, da uzmemo 12 novih „rafala“. Da dalje radimo na kupovini važne opreme. „Rafal“ je, inače, jedan od najboljih aviona na svetu. Najbolji radar, najbolje rakete.
"Pomoći će nam koliko mogu u vezi sa situacijom na KiM"
Predsednik je rekao da će i poljoprivreda biti jedna od glavnih tema.
- Malo ko danas hoće da radi 365 dana godišnje. Zato moramo da vidimo šta ćemo sa subvencijama, i tu će nam Francuska biti od pomoći. Pričaćemo i o evropskom putu, i o situaciji na Kosovu i Metohiji. Znam da su njima vezane ruke, ali pomoći će nam koliko mogu. Pričaćemo i o rezoluciji o Srebrenici. Nama stalno govore da se vraćamo u prošlost kada pričamo o 1999. godini, a ja sada pitam što se oni vraćaju u prošlost, i to četiri godine ranije. Nemaju odgovora na to - kazao je Vučić.
„Figaro“: O Kosovu i evro integracijama
Francuski dnevnik „Figaro“ piše da će Makron i Vučić večeras u Jelisejskoj palati razgovarati o evropskim integracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine.
Pozivajući se na saopštenje Jelisejske palate, „Figaro“ navodi da će Makron ovom prilikom „ponovo potvrditi svoju privrženost i punu podršku evropskim integracijama Srbije“ i „da normalizacija odnosa sa tzv. Kosovom čini sastavni deo procesa pridruživanja EU“.
U Parizu će biti reči i oko Ekspo 2027.
- Mnogi su bili skeptični i smejali su mi se zbog ove ideje, ali će Srbija, ukoliko ne bude bezbednosnih problema, imati leteće taksi vozilo za Ekspo, da pokažemo kako to izgleda. Radimo sa dve kompanije, jedna je francuska, jedna je valjda iz Austrije - rekao je Vučić.