Vesti
Politika
Ministarka Popović: Predlog opozicije je neustavan i predstavlja svojevrsno pravno nasilje
16.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ministarka Popović: Predlog opozicije je neustavan i predstavlja svojevrsno pravno nasilje
Ministarka pravde Maja Popović istakla je da je šokirana predlogom opozicije proistekle iz koalicije "Srbija protiv nasilja" ukazujući da je odlaganje beogradskih izbora neustavno.
Popović je tako reagovala na predlog opozicije da se donese Ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije iz 2006. godine, rekavši da je zaprepašćena."Naime šokirana sam pre svega nepoznavanjem samog Ustava Republike Srbije. U skladu sa članom 205. Ustava, Ustavni zakon donosi se za sprovođenje promene Ustava, i ne može se donositi po onim pitanjima koje nisu predmet ustavnih promena. U tom smislu podsećam javnost da je prethodni Ustavni zakon donet u svrhu sprovođenja Akata o promeni Ustava Republike Srbije koji je potvrđen na republičkom referendumu 16. januara 2022. godine," stoji u saopštenju.
Ministarka ističe da je iznenađuje nepoznavanje pravne tehnike u pisanju izmena propisa.
"To se ogleda u činjenici da predlagači Ustavnog zakona onako kako su formulisali stav 3. predloženog novog člana 11a praktično predlažu da na funkciji ostaju oni funkcioneri gradova i opština koji su na funkciji bili 2006. godine, odnosno u trenutku stupanja na snagu Ustavnog zakona što je pravni, logički i životni nonses, s obzirom da su ta lica najverovatnije davno prestala da obavljaju funkcije," rekla je Popović.Taj predlog opozicije ministarka vidi kao svojevrsno pravno nasilje kako bi se postigli politički ciljevi za koje, kako kaže, nemaju podršku najvećeg broja građana Srbije.