Vesti
Politika
Srbija zajedno sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi
25.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Srbija zajedno sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi
NjUJORK – Srbija je, zajedno sa još 16 zemalja, pozvala na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana, među kojima su i državljani naših zemalja, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugalija, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su u zajedničkoj izjavi naveli da „sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice”.„Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava”, navodi se u izjavi, kako je saopštila Služba za saradnju s medijiama predsednika Vučića, javlja Tanjug.
Srbija i 16 zemalja navode da bi, u tom slučaju, „stanovnici Gaze mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći”.
„Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu”, navodi se u zajedničkom pozivu Srbije i 16 zemalja.