Vesti
Politika
Raspisani lokalni izbori: Poznat tačan datum
26.04.2024. 20:00
Izvor: B92
Raspisani lokalni izbori: Poznat tačan datum
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji.
Predsednica parlamenta odluku o raspisivanju izbora potpisala je u Domu Narodne skupštine.
"Nakon što je Narodna skupština usvojila Izmene i dopune zakona, tako su se stekli uslovi za izbore i u 66 jedinica lokalne samouprave. Izbori će se održati na isti dan kao i izbori za odbornike u Beogradu, drugog juna ove godine. Poslali smo iz Parlamenta poruku građanima da smo kao izabrani predsednici sposobni da razgovaramo i postignemo dogovor. Ovakav dogovor je pobeda svih odgovornih ljudi. Pozivam sve političke aktere da vode računa da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude i da je naša zajednička obaveza da se naš politički sistem razvija u demokratskom pravcu," rekla je Brnabić.
"Kao predsednica Narodne skupštine Srbije nastaviću da insistiram da ovo najviše predstavničko telo poštuje i promoviše takve vrednosti. Želim svima uspešne izbore, hvala vam, živela Srbija," rekla je ona na kraju obraćanja.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inicijativu Brnabić.
Na ovaj način stvoreni su uslovi da se spoje beogradski i lokalni izbori i da budu održani 2. juna.