Vesti
Politika
Ambasador Li Ming: Poseta predsednika Si Đinpinga označava novo poglavlje u srpsko-kineskim odnosima
01.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ambasador Li Ming: Poseta predsednika Si Đinpinga označava novo poglavlje u srpsko-kineskim odnosima
Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Minga izjavio je danas da će poseta a Si Đinpinga Srbiji za nekoliko dana biti važna prekretnica koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji srpko-kineskih odnosa.
„Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je duboko. Poslednjih godina, pod rukovodstvom predsednika Sija i Vučića, kinesko-srpski odnosi su na visokom nivou i postižu plodne rezultate.
Predsenik Si, će na poziv Vučića, ponovo posetiti Srbiju za nekoliko dana, posle osam godina. Kineska strana je spremna da iskoristi tu posetu, da otvori novo poglavlje u istoriji u srpsko-kineskih odnosa”, rekao je Ming u obraćanju nakon obilaska radova na izgradnji kompleksa EKSPO 2027 i Nacionalnog fudbalskog stadiona.
On je istakao značaj projekat EKSPO 2027 i zahvalio se predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na podršci koju je dao kineskim kompanijama. „To je veliki međunarodni događaj koji je izazvao svetsku pažnju.
Predsednik Vučić mu pridaje veliki značaj i on je ukazao na novi pravac ekonomskog razvoja Srbije. Narod Srbije i regiona sa nestrpljenjem očekuje taj događaj”, rekao je Ming. On je dodao da je uveren da će EKSPO doneti Srbiji tri miliona turista, investicije i nove mogućnosti za razvoj odnosa Kine i Srbije.
„Kina je poslednjih godina stekla bogato iskustvo u organizovanju međunarodnih događaja i spremni smo da sarađujemo sa srpskim partnerima na realizaciji tog modernog događaja.
Istovremeno, pozivamo naše kompanije da pokažu svoje prednosti u izgradnji takvih projekata i da sarađuju sa srpskom stranom”, poručio je Ming, prenosi Tanjug.