Vesti
Politika
Godišnjica masakra u „Ribnikaru“: Poruka patrijarha Porfirija deci, đacima osnovnih i srednjih škola
03.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Godišnjica masakra u „Ribnikaru“: Poruka patrijarha Porfirija deci, đacima osnovnih i srednjih škola
Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, u kojoj je učenik iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole, navršava se danas. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cveće ispred škole.
Tog 3. maja, K. K. je na licu mesta ubio školskog čuvara i osam učenika – sedam devojčica i jednog dečaka, ranio je nastavnicu istorije i šestoro đaka, od kojih je jedna učenica kasnije podlegla ranama i postala deseta žrtva nezapamćenog masakra u novijoj istoriji Srbije. Nakon te tragedije proglašena je trodnevna žalost u čitavoj zemlji.Poruka patrijarha Porfirija deci, učenicima osnovnih i srednjih škola.
Patrijarh srpski Porfirije izjavio je povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.
„Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!”, istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.„Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom – poput Hrista, koji se čak i sa krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro”, naveo je patrijarh.
Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.
„Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu”, naveo je patrijarh.
Prema njegovim rečima, lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje i zato što im se anđeli raduju.
„Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško – ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos vaskrse!”, naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, prenosi Sputnjik.